Японський модуль SLIM витримав другу місячну ніч

Японський місячний модуль SLIM пережив вже другу ніч на супутнику, яка триває два земних тижні й супроводжується падінням температури до -170 градусів Цельсія. З настанням дня на Місяці операторам із Землі вдалося успішно зв'язатися з модулем та навіть отримати від нього свіже фото місячної поверхні. Деякі датчики температури та невикористані батареї почали виходити з ладу, але більшість інструментів, що пережили першу ніч, продовжують працювати і після другої. Про це повідомило Агентство аерокосмічних досліджень Японії (JAXA) у своєму твіттері.

Фото Місяця, яке отримав SLIM після того, як пережив другу ніч. JAXA

Фото Місяця, яке отримав SLIM після того, як пережив другу ніч. JAXA


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Що відбувалося з апаратом SLIM на Місяці?

Модуль SLIM 19 січня 2024 року став першим японським апаратом, який дістався поверхні Місяця та не розбився при посадці. Однією з його особливостей є новітня навігаційна система, завдяки якій він сів усього в межах сто метрів від розрахованого місця посадки, що є високою точністю, у порівнянні з попередніми апаратами. Утім, ідеальною посадка теж не стала, оскільки SLIM перевернувся догори дриґом, що обмежило освітлення його сонячних панелей. Через це в перші 10 днів з ним не могли зв'язатися, поки західне Сонце не досягло його панелей та не змогло заживити апарат.

Модуль встиг повноцінно попрацювати лише два дні із запланованих двох тижнів до настання першої місячної ночі. Першопочатково він не був розрахований пережити її, однак оператори спробували зберегти його, ввівши у сплячку 1 лютого, перед настанням місячної ночі. Коли настав новий день і Сонце змогло дістатися панелей, апарат подав на Землю сигнал, вказавши, що витримав першу ніч.

  • Між тим, перший приватний американський модуль, що сів на Місяці, свою першу ніч не витримав. Модуль «Одіссей» не зреагував на спроби операторів зв'язатися з ним, і 25 березня його компанія-розробник заявила, що апарат більше не запрацює.