Місячний модуль «Одіссей» не прокинувся після сплячки і вже не запрацює

«Одіссей», перший приватний модуль, що успішно висадився на Місяці, не зміг прокинутися після нічної сплячки. Всупереч тому, що сонячні промені знову освітили його панелі, оператори на Землі за кілька днів спроб так і не змогли відновити з апаратом зв'язок. Вони зробили висновок, що «Одіссей» не витримав холодної місячної ночі і вже більше не запрацює. Про це компанія-розробник модуля Intuitive Machines сповістила у твіттері.

Селфі модуля, зроблене під час посадки. Intuitive Machines

Селфі модуля, зроблене під час посадки. Intuitive Machines


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Що відбувалося з «Одіссеєм»?

Модуль «Одіссей» сів на поверхню Місяця біля його південного полюса 23 лютого 2024 року, хоч і не ідеально. Як з'ясувалося, він здійснював посадку втричі швидше за заплановане і зламав при зіткненні принаймні одну опору, через що завалився на бік. Неправильне положення обмежило доступ до його панелей сонячного світла, тому апарат недоотримував енергію. Це змусило операторів прийняти рішення про дострокове завершення місії на супутнику — замість двох тижнів він працював лише один. 1 березня з настанням ночі, під час якої температура падає до -170 градусів Цельсія, «Одіссей» остаточно розрядився і впав у сплячку, з якої вже не вийшов.

За короткий час роботи «Одіссей» допоміг у вивченні Місяця і виявив дев'ять місць для посадки біля південного полюса. Інформація стане в пригоді, зокрема, для місії NASA «Артеміда» із повернення на супутник людей.

  • Розробники «Одіссея» мали надію, що він прокинеться після холодної ночі, як це вдалося у кінці лютого японському модулю SLIM, що теж перевернувся при посадці.