Японський модуль SLIM прокинувся після сплячки на Місяці

Японський модуль SLIM прокинувся після сплячки на Місяці й відправив на Землю сигнал. Як добре холодну місячну ніч пережили прилади модуля поки невідомо, але японська космічна агенція (JAXA) планує продовжити зв'язуватися зі SLIM. Про це JAXA повідомила у твітері місії.

SLIM на Місяці, як його сфотографував один із місяцеходів, що були з ним на борту. JAXA

SLIM на Місяці, як його сфотографував один із місяцеходів, що були з ним на борту. JAXA


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Як довго спав модуль і що про нього відомо зараз?

У сплячку SLIM відправили 1 лютого, лишивши апарат вимкненим і навіть без зв'язку із Землею. Так його інструменти могли б пережити різке падіння температури до -170 градусів Цельсія, яким супроводжується настання місячної ночі. Шансів, що модуль увімкнеться, було небагато, адже і до того він зміг пропрацювати всього два дні на супутнику. Його не могли увімкнути майже 10 днів, бо при посадці 19 січня 2024 року SLIM перевернувся й не отримував живлення від Сонця.

Зараз, як повідомляє JAXA, із модулем вдалося зв'язатися на короткий час, а потім зв'язок перервався. Імовірно, це пов'язано із тим, що зараз у кратері Шіолі, де сів модуль, полудень й Сонце знаходиться у найвищій точці та нагріває SLIM. Це спричиняє перегрівання, за якого інструменти модуля також не працюють. Але невдовзі, сподіваються фахівці місії, SLIM остигне і навіть зможе ще попрацювати, якщо його інструменти справні.

  • SLIM став першим японським апаратом, який зміг здійснити посадку на Місяці. А нещодавно вперше за 52 роки на супутник відправили свій апарат й США — модуль «Одіссей» вже на поверхні, хоч і здійснив посадку на бік.