Черви в головному мозку погіршили мігрень американця

У Флориді 52-річний чоловік страждав від цист личинок свинячого ціп'яка у головному мозку, які спричинили у нього погіршення нападів мігрені. У США такі інвазії вважалися відсутніми, але чоловік повідомив, що не подорожував у країни, де високий ризик підхопити паразитів. Однак він зізнався, що все життя любив ласувати лише злегка термічно обробленим беконом, через який і міг заразитися ціп'яком. Після лікування протигельмінтними та протизапальними препаратами паразитів вдалося усунути, а стан пацієнта покращився. Випадок опублікований у журналі American Journal of Case Reports.

Мозок чоловіка з цистами свинячого ціп'яка. Eamonn Byrnes et al. / American Journal of Case Reports, 2024

Мозок чоловіка з цистами свинячого ціп'яка. Eamonn Byrnes et al. / American Journal of Case Reports, 2024


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Як гельмінти опинилися у мозку чоловіка?

Свинячий ціп'як (Taenia solium) може спричиняти різні захворювання, залежно від того, на якій життєвій стадії потрапить в організм людини. У свиней, які є проміжним хазяїном ціп'яка, паразит формує у тілі личинкові цисти. Після їх поїдання людиною разом із недостатньо приготованим м'ясом вони перетворюються у кишківнику на дорослих особин. У такому випадку у людини розвивається теніоз, симптоми якого часто відсутні, але людина виділяє з фекаліями яйця у довкілля.

Природно, яйця свинячого ціп'яка мають потрапити знову до проміжного господаря, у якому утворять цисти, але нерідко випадково передаються іншим людям фекально-оральним шляхом. І тоді цисти формуються вже у людському організмі, часто уражаючи нервову систему, зокрема мозок, і спричиняючи нейроцистицеркоз. Його прояви зазвичай значно серйозніші за мігрень, охоплюючи епілептичні напади, параліч та порушення когнітивних здібностей.

Лікарі припускають, що у флоридця хвороба виникла після того, як він підхопив теніоз із бекону, а тоді через немиті руки проковтнув яйця ціп'яка з власних випорожнень, сам себе заразивши цистицеркозом. Тому автори наголошують на тому, що навіть у розвинених країнах лікарям варто враховувати можливість цистицеркозу у пацієнтів.

  • Із мозку австралійської жінки нещодавно витягли цілого живого гельмінта. Вона заразилася ним від пітонів, які жили неподалік її дому.