Американська жінка стала другим пацієнтом із пересадженою від свині ниркою

Американські хірурги пересадили нирку генетично модифікованої свині жінці, зробивши її другим в історії пацієнтом, що пройшов подібне лікування. Окрім трансплантації органа, жінці провели заміну серцевої помпи, яку вона потребувала через серцеву недостатність. Станом на 12 день після операції пацієнтка добре відновлюється, її нирка справно виконує свої функції та не має ознак відторгнення. Про це повідомили на сайті клініки Нью-Йоркського університету, лікарі якої провели операцію.

Процес трансплантації нирки свині жінці. Joe Carrotta / NYU Langone Health

Процес трансплантації нирки свині жінці. Joe Carrotta / NYU Langone Health


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Що відбувалося з жінкою?

Жінка віком 54 роки страждала одночасно від ниркової та серцевої недостатності, які вимагали трансплантації органів. Але через супутні хронічні захворювання пацієнтка мала низькі шанси дочекатися донора органів серед людей. Тож вона погодилася на експериментальне лікування із пересадки органів свині, що була вирощена генетично модифікованою для покращення сумісності її органів із людським тілом. У цього донора була єдина зміна в геномі — заблоковано вироблення вуглеводу альфа-гал, на який імунна система людини може надмірно реагувати.

Пацієнтка пройшла через дві операції протягом дев'яти днів. Спершу одна група хірургів імплантувала їй лівий штучний шлуночок серця, який зазвичай встановлюють пацієнтам на етапі очікування донорського серця, щоб подовжити їхню тривалість життя. Процедуру не проводять людям із нирковою недостатністю, але оскільки жінку очікувала пересадка нирки свині, то зробили виняток. Через кілька діб жінці провели операцію з трансплантації свинячих нирки, а також тимуса — органа імунної системи, який має знизити ризик відторгнення нирки.

  • Раніше подібну трансплантацію свинячої нирки з тимусом проводили лише людині з діагностованою смертю мозку у рамках експерименту.
  • А перший пацієнт, якого лікували пересадкою свинячої нирки, нещодавно був виписаний із лікарні.