Японський модуль SLIM пережив третю ніч на Місяці

Японський місячний модуль SLIM пережив уже третю дуже холодну ніч на супутнику, хоч не був побудований витримати навіть одну. Оператори із землі змогли зв'язатися з апаратом у ранній фазі Місяця та навіть отримати від нього свіже зображення поверхні супутника. Вивчаючи дані з датчиків модуля, науковці отримають більше відомостей не лише про супутник, а й про те, як будувати витривалі апарати для майбутніх місій на Місяць. Про новий день для SLIM повідомляється на сторінці апарата в твіттері.

Фото поверхні Місяця у ранній фазі, яскраво освіченого Сонцем, яке отримав апарат після пережитої третьої ночі. SLIM JAXA

Фото поверхні Місяця у ранній фазі, яскраво освіченого Сонцем, яке отримав апарат після пережитої третьої ночі. SLIM JAXA


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Що відомо про SLIM?

Місячний модуль SLIM став першим для Японії апаратом, що дістався поверхні Місяця, не розбившись при цьому. Він здійснив не надто вдалу посадку 19 січня 2024 року, перевернувшись догори дриґом. І хоч його сонячні панелі не змогли повноцінно освічуватися сонцем, SLIM зумів принаймні частково виконувати свою місію зі збору даних про земний супутник.

SLIM будували з розрахунком, що він працюватиме на Місяці лише протягом одного місячного дня, який триває близько двох тижнів. Тому його не оснащували обігрівачами та іншими захисними приладами, які б допомогли йому витримати місячну ніч, під час якої температура може знижуватися до -170 градусів Цельсія. Попри це, перед настанням кожної місячної ночі SLIM вводили у режим сплячки (останній раз на початку квітня), що могло допомогти йому зберегти інструменти до настання нового дня. Як довго ще витримає апарат суворі ночі — невідомо, але науковці займаються вивченням стану систем модуля, які з кожним разом втрачають функціональність.

  • Інший історичний модуль — перший приватний апарат, що успішно сів на Місяці — не зміг пережити свою першу ніч, не вийшовши зі сплячки минулого місяця.