Величезні сліди невідомого раніше виду динозаврів знайшли в Китаї

Палеонтологи виявили залишки величезних слідів динозаврів, які не належать жодному з раніше відкритих видів. Довжина відбитків ніг досягла понад 33 сантиметрів, а значить тварина, якій вони належали, мала близько 1,5 метри зросту і 4,5 метри довжини. Це суттєво відрізняє їх від найближчих відомих родичів –- велоцирапторів, які зазвичай досягали розмірів лабрадора. Вчені вважають, що можливо знайшли новий вид динозаврів, який є одним із найбільших в історії рапторів. Про знахідку дослідники повідомили в журналі iScience.

Реконструкція Fujanipnus yingliangi та його слід

Реконструкція Fujanipnus yingliangi та його слід

Як дослідникам вдалося ідентифікувати сліди?

Палеонтологам не завжди щастить знаходити вцілілі кістки динозаврів, але деякі види можна розпізнати і за слідами їхніх ніг. Знайдені в Китаї зразки є відбитками двох пальців зі слідами кігтів на кінці кожного. Єдиними динозаврами, які ходили на двох пальцях, були хижаки, такі як велоцираптор та його близькі родичі. Подібні відбитки динозаври залишали тому що їхній третій внутрішній палець був піднятий над землею, що запобігало стиранню кігтя. Так він залишався смертельно гострим.

Новий вид отримав назву Fujianipus yingliangi, що означає “стопа Фуцзяню” (Фуцзянь - провінція на південному сході Китаю, де виявили залишки). Дослідники вважають, що вид існував близько 96 мільйонів років тому і належить до родини хижаків, відомих як Троодонтиди. Такого висновку вчені дійшли спираючись на пропорції відбитків пальців (зокрема, зовнішній палець на кожній нозі набагато коротший за середній).

На жаль, без залишків кісток науковці не можуть оцінити швидкість хижака. Невідомо також чи новий вид витіснив більш повільних хижаків, чи просто еволюціонував, щоб заповнити екологічну нішу після вимирання старіших видів.

Що іще цікавого вдалося дізнатися про динозаврів?

🐌 За допомогою тривимірної реконструкції дослідники визнали ходьбу тиранозаврів повільною.

🥇 Палеонтологи описали новий вид гігантського зауропода Australotitan cooperensis - найбільшого динозавра Австралії.

🐣 Вчені дослідили скам’янілий зародок динозавра перед вилупленням. Ембріон був у позі, яка вважалася винятковою для птахів.

🤒 Дослідники виявили першого динозавра з ознаками респіраторного захворювання, подібного до такого у сучасних птахів.

💀 Науковці з’ясували, що перший здатний до польоту динозавр виявився еволюційним тупиком.