Японський модуль SLIM відправили у сплячку на Місяці

Японська космічна агенція (JAXA) відправила свій посадковий модуль SLIM на Місяці у сплячку. Він вже не відповідає на сигнали із Землі, хоч і встиг передати новий знімок з супутника. Рішення про сплячку прийняли із настанням на супутнику ночі, коли Сонце не зможе заряджати апарат, передала JAXA у твітері.

Останнє фото, яке SLIM відправив з Місяця перед сплячкою. JAXA / Twitter

Останнє фото, яке SLIM відправив з Місяця перед сплячкою. JAXA / Twitter

Що далі буде з апаратом?

SLIM перевели у сплячку, тобто режим, коли не працює навіть його система зв'язку, щоб апарат безпечно пережив холод місячної ночі, коли температури падають до -170 градусів Цельсія. Першопочатково апарат не був розрахований на те, щоб пережити цю сплячку, але JAXA відзначила, що через два тижні — коли настане новий день на Місяці — спробують знову увімкнути SLIM. Якщо системи апарата лишаться в нормі, то він зможе ще деякий час працювати, живлячись від сонячного світла. Всього SLIM на Місяці пробув 13 днів, з яких встиг повноцінно попрацювати всього два — із 30 по 31 січня. До того апарат не вдавалося увімкнути, адже при посадці 19 січня він перевернувся так, що до його сонячних панелей не досягало світло.

  • До того як SLIM вдалося на деякий час увімкнути, встигли попрацювати два місяцеходи, що він їх доставив на супутник. Один з них навіть надіслав кілька фото.