Японський модуль SLIM дістався поверхні Місяця. Але успіх посадки поки не підтвердили

Японський посадковий модуль SLIM здійснив посадку на Місяць. О 17:20 за київським часом апарат опустився на видимому боці Місяця у кратері Шіолі, про що японська космічна агенція JAXA повідомила на ютуб-трансляції. Поки команда місії перевіряє стан апарата, щоб підтвердити успіх посадки.

Трансляція посадки модуля. JAXA

Як апарат летів на Місяць і навіщо?

Модуль SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) відправився у космос 7 вересня цього року. Чотири місяці польоту були необхідні для того, щоб апарат використовував під час польоту якомога менше палива — із паливом SLIM важить 590 кілограмів. На орбіту на висоті 600 кілометрів над Місяцем SLIM вийшов 27 грудня 2023 й з того моменту почав поступово опускатися ближче до супутника. Для посадки модуль використав новітню навігаційну систему, яка аналізувала у реальному часі знімки поверхні Місяця й дозволила безпечно сісти у межах всього ста метрів від розрахованого місця посадки. Тепер SLIM розгорне радар і камеру, які допоможуть вивчати мінералогічний склад поверхні Місяця.

  • Раніше невдачі зазнав японський приватний апарат Hakuro-R, що долетів до Місяця, але розбився при посадці на поверхні.
  • А ще один приватний апарат, американський модуль «Перегрін», не зміг дістатися супутника й згорів в атмосфері Землі.