Тексти пісень стали простішими за останні 40 років

Науковці проаналізували 12 тисяч англомовних пісень п'яти найпопулярніших жанрів за 1980-2020 роки, і дійшли висновку, що тексти з роками ставали дедалі простішими та легшими для розуміння. Також зменшувалася кількість слів у піснях, що особливо проявилося у жанрах рок та реп. Науковці припускають, що це пов'язано зі змінами у тому, як люди споживають музику, наприклад, часто вмикаючи її як фон під час справ. Дослідження опубліковане у журналі Scientific Reports.

GIPHY

GIPHY


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Як ще змінилася музика крізь покоління?

Щоб розібратися у тенденціях зміни музики, вчені проаналізували тексти 2 400 пісень англійською мовою у жанрах реп, кантрі, поп-музики, R&B та року. І крім того, що тексти ставали простішими, вони також дедалі частіше були більш емоційними та особистими. У всіх жанрах зростала кількість слів, пов'язаних із гнівом. Однак пов'язаних із позитивними емоціями слів побільшало у репі, а слів із негативним емоційним забарвленням — в R&B, поп-музиці та кантрі.

Окремо автори відмітили тенденцію у частоті читання текстів пісень аудиторією. Проаналізувавши додаткові 12 тисяч текстів на платформі з текстами пісень Genius, вчені виявили, що старі рок-пісні читають частіше, ніж нові. А щодо кантрі навпаки — новіші пісні читають більше за старі. Імовірно, любителі року загалом більше полюбляють старі пісні, а поціновувачі кантрі більш зацікавлені у свіжіших хітах.

Музика в науці

😴 Багато хто полюбляє засинати у навушниках, однак вчені кажуть, що прослуховування музики перед сном погіршує його якість

😌 А вдень музика може принести користь, як фізичні навантаження. Щоправда, лише для ментального здоров'я

🤕 Також музика здатна полегшити біль — як у мишей, так і в немовлят