Телескоп TESS вдруге за місяць припинив роботу через невідомий збій

Космічний телескоп TESS вдруге за місяць припинив наукові спостереження — перейшов у безпечний режим через невідомий збій. Така ж зупинка роботи з невизначених причин сталася з телескопом три тижні тому. Наразі фахівці місії працюють над відновленням спостережень TESS, намагаючись також виявити причину збою, повідомляє NASA.

Художнє зображення TESS. NASA

Художнє зображення TESS. NASA

Чим відомий телескоп, й що вчені знають про збій?

З моменту запуску у космос у 2018 році, телескоп TESS займається пошуком планет за межами Сонячної системи. Сьогодні список планет, які астрономи відкрили за допомогою TESS, налічує понад 300 об'єктів, а ще майже шість тисяч тіл чекають додаткових спостережень для підтвердження статусу планет. Місію телескопа вже двічі подовжували, й третя дворічна наукова програма TESS має завершитися у жовтні цього року.

Наразі відомо, що всі інструменти на борту телескопа справні й отримують живлення, але 24 квітня невідомий збій змусив апарат перейти у безпечний режим. Минулого разу, 11 квітня, у такому стані TESS пробув шість днів, поки його не повернули до роботи. За час відсутності спостережень всі інструменти лишалися у робочому стані, а зібрані раніше дані спостережень вдалося передати на Землю непошкодженими. Чи пов'язані між собою ці дві події — поки невідомо. Однак, у NASA сподіваються, що невдовзі TESS знову почне оглядати небо у пошуках екзопланет.

Деякі з планет, про які ми дізналися завдяки TESS

🌟 Біля маленької карликової зорі TESS виявив цілих дві планети, на яких умови можуть бути придатними для життя

🌋 Також телескоп знайшов землеподібну планету-вулкан, яка завдяки вулканізму, імовірно, має помірний клімат

☄️ Крім того, TESS показав, що комети всюди однакові — як у Сонячній системі, так і за її межами. Це допоможе краще зрозуміти, як формуються планетні системи