Безкоштовні окуляри збільшили дохід бангладешців на третину за рік

Видача безкоштовних окулярів допомогла бангладешцям середнього та старшого віку збільшити менш ніж за рік місячний дохід на третину. Науковці також роблять висновок, що забезпечення людей із віковим погіршенням зору окулярами може допомогти повернутися до роботи тим із них, що залишилися без роботи. Дослідження опубліковане у журналі PLOS ONE.

GIPHY

GIPHY

Як виявили зв'язок між окулярами й зарплатою?

Науковці звернули увагу, що попри те, що пресбіопія — вікове старіння ока з порушенням акомодації — є найпоширенішою причиною погіршення зору у робочого населення, її вплив на дохід раніше не вивчали. Тож вони провели дослідження у 59 селах Бангладешу, залучивши понад 800 людей віком від 35 до 65 років із пресбіопією, половина з яких працювала на роботі, де вимагається хороший зір, як-от швеями, ремісниками та кравцями. Половині учасників одразу видали безкоштовно окуляри з урахуванням їхнього порушення зору, тоді як інші отримали окуляри через 8 місяців, коли вчені підбивали підсумки спостереження за учасниками.

З'ясувалося, якщо на початку всі отримували у середньому зарплату в 35,3 американського долара, то через 8 місяців учасники з окулярами стали заробляти 47,1 долара, на 33,4 відсотка більше, тоді як дохід інших не змінився. Тож науковці сподіваються, що забезпечення людей у бідних країнах окулярами може стати ще одним ефективним способом покращення їхнього добробуту. Але для певності слід провести додаткові дослідження.

  • Водночас інженери працюють над створенням новітніх контактних лінз, що дозволяють однаково добре бачити як вдалину, так і зблизька. Цьому сприяють спіральні подряпини на їхній поверхні