Музика полегшила біль у немовлят

Класична спокійна музика зменшила біль у немовлят під час взяття аналізу крові з п'ятки. Експеримент на сотні новонароджених показав, що музичний супровід знижує больові відчуття як під час процедури, так і допомагає швидше оговтатися від уколу, розповідає The Guardian. Стаття неонатологів опублікована у Pediatric Research.

Gabriel Tovar / Unsplash

Gabriel Tovar / Unsplash

Наскільки музика полегшила біль?

Лікарі з Лікарні Лінкольна у Бронксі обрали сто дводенних немовлят, яким мали провести плановий аналіз крові з п'ятки. Усім новонародженим дали дозу цукрового розчину за дві хвилини до процедури, що є звичайною практикою серед лікарів для полегшення больових відчуттів у малюків. 54 з них за 20 хвилин до уколу та протягом п'яти хвилин після нього вмикали через динаміки мелодію «Deep Sleep» зі збірника колискових Bedtime Mozart: Classical Lullabies for Babies, тоді як решта новонароджених не слухали музику та були контрольною групою.

Музика, яку слухали немовлята у дослідженні. Classical Lullabies / Youtube

Автори дослідження, будучи у навушниках із шумопоглинанням, щоб не чути, чи грає музика, оцінювали біль у немовлят за семибальною шкалою на основі виразу обличчя дітей, їхніх рухів, дихання і наявності плачу. Середня оцінка болю у немовлят, які слухали мелодію, склала чотири бали під час процедури та за хвилину після неї падала до нуля. А у немовлят, яким не вмикали музику, під час уколу біль оцінювали в середньому на максимальні сім балів, тоді як через хвилину він знизився всього до п'яти й до двох балів через дві хвилини. У наступних дослідженнях вчені перевірять, чи має подібний вплив і заспокійливий голос батьків.

Як ще музика впливає на тварин і людей

🎧 Дослідження на мишах показали, що і музика, і білий шум однаково знижують больову чутливість

🎹 Звук фортепіано допоміг у боротьбі з нічними кошмарами

👑 Пісня Queen спонукала клітини виробляти інсулін після вживлення у мишей

🧠 А реакція мозку на музику може навіть видати, яку саме пісню ви слухаєте