Різниця тривалості життя між жінками й чоловіками стала стиратися

В усьому світі дедалі більше стала скорочуватися різниця між тривалістю життя жінок та чоловіків. Це сталося завдяки покращенням умов проживання та праці, однак вчені припускають, що цілковито відмінність не зникне, зважаючи на біологічні відмінності статей. Про дослідження повідомляє New Scientist, стаття опублікована у журналі PLOS ONE.

GIPHY

GIPHY


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Чому взялися вивчати тривалість життя?

Жінки загалом живуть довше за чоловіків, іноді навіть на десятиліття, як в окремих регіонах світу. На це впливає низка факторів, зокрема чоловіки частіше працюють на фізично важких і небезпечних роботах, а також більш схильні до надмірного вживання алкоголю та інших залежностей. Однак із удосконаленням медичного обслуговування, обізнаності про хвороби, як-от СНІД, зниження вживання алкоголю та куріння, різниця поступово може знижуватися. І вчені Каліфорнійського університету у Сан-Франциско взялися дослідити, чи є скорочення різниці між очікуваною тривалістю життя чоловіків і жінок глобальною тенденцією. Для цього вони проаналізували смертність у 194 країнах світу між 1990 та 2010 роками, розділивши у результаті країни на п'ять груп, відповідно до трендів у тривалості життя.

Що вказали числа про стирання відмінності?

Група країн із найдовшою очікуваною тривалістю життя складалася із заможних держав, як-от США, Австралії, Великої Британії, Японії. У групі ж найнижчої тривалості життя були лише дві країни — Руанда та Уганда. Та загальною була закономірність скорочення різниці віку смерті між чоловіками та жінками, хоч відмінність була у темпі, з якою чоловіки «наздоганяли» жінок.

У 1990 році у заможних країнах жінки жили на 4,84 року довше за чоловіків, а у 2010 році — лише на 4,77 року. Тоді як у Руанді й Уганді у 1990 році різниця складала 20 років: чоловіки жили у середньому 30,85 року, а жінки — 50,37 року. До 2010 року чоловіки суттєво довше почали жити — у середньому на 14,37 року. Це зменшило розрив між статями до 6,09 року, з урахуванням, що жінки стали жити довше на 0,94 року.

Попри те, що дані вчених обмежені 2010 роком, розрахунки авторів вказують, що тенденція продовжиться щонайменше до 2030 року. Але разом із тим не варто відкидати біологічні відмінності, через які різниця у тривалості життя між статями може й не зрівнятися. Зокрема із самою Y-хромосомою пов'язують підвищений ризик смерті, серцево-судинних хвороб та вікових порушень.