Польотом безпілотника покерували лазером

Британська компанія QinetiQ продемонструвала дрон на лазерному керуванні, що має унебезпечити апарат від глушіння зв'язку. Вони використали технологію FSOC, де передавачем виступає лазер, а каналом зв'язку — навколишнє середовище, повітря. З таким підходом у керування безпілотником неможливо втрутитися, використовуючи засоби глушіння сигналів у радіодіапазоні. Про політ компанія повідомила у пресрелізі на своєму сайті.

QinetiQ

QinetiQ

Британська компанія QinetiQ, яка працює в аерокосмічній та оборонній галузі, представила, за їхніми словами, першу демонстрацію польоту дрона з використанням технології оптичного зв'язку у відкритому просторі (Free Space Optical Communications, FSOC). Ідея полягає у використанні повітря як каналу зв'язку для передавання оптичних сигналів. Термінал оптичного зв'язку отримує команду із землі радіоканалом, який також отримує безперервні оновлення інформації GPS, зібраної GPS-приймачем безпілотника.

Безумовною перевагою такого підходу є можливість уникнути небезпеки глушіння сигналу, яке націлене на радіочастотний зв'язок. Однак необхідно зважати на те, що такій системі зв'язку необхідно, щоб дрон був у прямій видимості для обладнання на землі. Крім того, оптичний зв'язок чутливий не лише до перешкод видимості, а і до, наприклад, поганої погоди: дощу чи туману.

Сьогодні ми знаємо безліч різних застосувань дронів: від цивільної до військової сфери. Наприклад, вони можуть брати участь у гасінні пожеж, а можуть і запускатися з підводного човна.

Що ще можна доручити дрону?

⛰️📱Пошук людей за сигналом телефона

👓Допомогу людям із порушеннями зору — дрон може виступити поводирем

🌭 І навіть порятунок собак, виманюючи їх з небезпеки прив'язаною сосискою