Канадський дрон навчили шукати людей за телефонним сигналом

Канадська компанія Robotics Centre розробила модуль для дронів Echo SAR, з яким дрон зможе виявляти радіосигнал телефонів навіть поза мережею. Такий дрон пропонують використовувати у пошуково-рятувальних операціях, охороні та для відслідковування рятувальників.

Robotics Centre

Robotics Centre

Як дрони беруть участь у пошуково-рятувальних операціях?

За кілька років покращення своїх навігаційних навичок і витривалості дрони змінили свою розважальну роль і перебрали на себе на себе велику кількість задач, пов'язаних зі спостереженням, пошуковими операціями, доставкою корисних вантажів та навіть дісталися Марса. І при прибутті до місця, наприклад, стихійного лиха, однією з надважливих задач є виявлення всіх постраждалих, які можуть бути у пастці з уламків зруйнованої будівлі чи у густині лісу. Власне з цим завданням канадська компанія Robotics Centre розробила модуль Echo SAR, який допоможе дронам справитися і з цією задачею.

Модуль є модифікацією вже існуючої розробленої британською компанією Smith Myers системи виявлення мобільних телефонів Artemis.Вона вже використовувалася у пілотованих транспортних засобах, однак модуль Echo SAR є першою версією для невеликого коптера, зокрема квадрокоптерів Teledyne R80D SkyRaider і SkyRanger R70.

Як модуль допоможе шукати постраждалих?

Як правило, системи пеленгації використовують радіочастотну енергію для визначення пеленгу та кількості сигналу для оцінки відстані. Однак точність такого підходу не надто висока. Тому Artemis для позиціювання використовує стільниковий протокол для оцінки відстані від літака до мобільного телефону. Система зв'язується з мобільним телефоном за допомогою протоколів GSM, UMTS або LTE і оцінює відстань від транспортного засобу, на якому вона розміщена, до мобільного телефону за допомогою власних алгоритмів, які у поєднанні з даними транспортного засобу за GPS фіксують широту і довготу, а не просто пеленгують пристрій.

За повідомленням компанії, прикріплений до шасі дрона модуль зможе впіймати сигнал будь-якого мобільного пристрою незалежно від того, чи є у регіоні зв'язок. Echo SAR важить 1,04 кілограма, має 32 гігабайти вбудованої пам'яті та зможе працювати за температур від -20 до 50 градусів Цельсію. Echo SAR перетворює мобільний телефон у маяк для визначення місцезнаходження власника телефона у діапазоні понад 30 кілометрів та навіть забезпечити аудіо- та текстовий зв'язок.

Robotics Centre

Robotics Centre

Розробники вважають, що Echo SAR стане у пригоді не тільки в пошуково-рятувальних операціях, але і при охороні кордонів або при гасінні лісових пожеж для рятувальних загонів.

Також раніше ми розповідали про дрон, якого навчили шукати джерела займання при пожежах у багатоповерхівках, та навіть доручили йому закидати у вікна капсулу з вогнегасною сумішшю. А іншого дрона навчили комунікувати з людиною за силою їхнього зв'язку через трос — так він зможе стати, наприклад, поводирем для людей з вадами зору.


Фото в анонсі: Robotics Centre