Дрон виявив пожежу та вцілив вогнегасною капсулою у вікно

Чеські інженери разом з пожежниками випробували дрон як спосіб тушити пожежі у багатоповерхівках. Його наділили протипожежною капсулою, яка виділяє вогнегасний газ для тушіння вогню, та інфрачервоною камерою, яка допоможе виявити місце пожежі. Розробники проєкту представили відео, як дрон знайшов джерело займання в одному з вікон багатоповерхівки та влучив у нього капсулою. У майбутньому дрон сам навчиться розбивати вікна, повідомляється у статті Чеського технічного університету в Празі.

Multi-robot Systems Group at FEE-CTU in Prague / YouTube

Multi-robot Systems Group at FEE-CTU in Prague / YouTube

Кому потрібен дрон-пожежник?

Завдяки своїй швидкості і маневровості, дрони вже давно переймають на себе велику кількість задач, пов'язаних зі спостереженням, пошуковими операціями та навіть доставкою корисних вантажів. Їм все простіше долати складні середовища, як-то ліси або будівлі завдяки своїм бортовим навігаційним системам, а обмеження поки стосуються лише часу їхньої роботи, який поки залежить від заряду акумулятора.

Висотні будівлі, гасінням яких найчастіше доводиться займатися у містах, вважаються об'єктами підвищеної складності для пожежників. Не враховуючи, що багатоповерхівки характеризуються швидким займанням, задимленням і вищим ризиком руйнування, рятувальникам потрібно дістатися до останніх поверхів. Зараз це дають змогу зробити пожежні драбини та потужні потоки води, однак інфраструктура міст сильно ускладнює пожежникам роботу. І допомогти їм можуть саме дрони, які вже вміють нести на собі корисний вантаж, а також здатні швидко дістатися висот. Розробкою одного з таких зайнялися дослідники факультету електротехніки Чеського технічного університету в Празі.

Multi-robot Systems Group at FEE-CTU in Prague / YouTube

Multi-robot Systems Group at FEE-CTU in Prague / YouTube

Як дрон гаситиме пожежу?

Інженери представили дрон, який отримав ім'я DOFEC (Discharging Of Fire Extinguishing Capsules). Його спеціально розробляли для гасіння пожеж у висотних та багатоповерхових будинках з 2019 року. Тому за ті десять хвилин, які дрон вагою у дев'ять кілограмів здатний провести у повітрі, він має визначити місце займання, а також націлити у нього протипожежну капсулу, які поглинають тепло і випускають вогнегасну суміш.

Штучний інтелект дрона, опираючись на дані бортової навігаційної системи та інфрачервоної камери, направляє апарат до джерела вогню. Наближаючись до джерела, дрон застосовує випусковий механізм, з яким націлює капсули. Так вдасться знизити інтенсивність вогню і дати пожежникам більше часу на порятунок постраждалих.

Multi-robot Systems Group at FEE-CTU in Prague / YouTube

Multi-robot Systems Group at FEE-CTU in Prague / YouTube

За словами розробників, у майбутньому вони планують наділити свій дрон ударним механізмом, з яким той сам розбиватиме вікна та отримуватиме доступ до пожежі. Також дрону планують збільшити кількість вогнегасних капсул, які він зможе нести за один раз. Однак, у ході випробовувань з'ясувалося, що DOFEC не варто покладатися на GPS-датчики — в умовах міста сигнал погіршився і ускладнив дрону навігацію.

Ми багато пишемо про дрони, які отримують більше корисних вмінь за прості польоти з камерою. Так, наприклад, коптерів наділяють антенами метелика бражника тютюнового, щоб ті могли відчувати запахи, а рій невеликих дронів навіть зміг відшукати джерело витоку газу на нюх. Також дрони отримують ніжки, щоб відпочивати від польотів і економити енергію, а також доставляти різні предмети. Нейромережі підтягують їм навігаційні навички, а тому коптери поступово вилітають у ліси на великих швидкостях та беруть участь у рятувальних операціях — нещодавно їх відправили рятувати собак після виверження вулкану на Канарських островах та на доставку дефібриляторів пацієнтам.


Фото в анонсі: Multi-robot Systems Group at FEE-CTU in Prague / YouTube