Модуль «Одіссей» зламав принаймні одну опору при посадці на Місяць

Американський модуль «Одіссей» лишився щонайменше без однієї опори через невдалу посадку на Місяць. Це показали нові світлини, що їх з модуля отримала команда місії на Землі. Про наслідки жорсткої посадки «Одіссея» розповіло видання Space.com.

Нове селфі модуля, яке отримали на Землі, де видно зламану опору. Intuitive Machines

Нове селфі модуля, яке отримали на Землі, де видно зламану опору. Intuitive Machines


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Що сталося з опорою?

На поверхні Місяця «Одіссей», як і було заплановано, опинився 23 лютого. Однак, не за планом пішла посадка: у модуля відмовили пристрої, які мали відстежувати його висоту над Місяцем і допомагати сісти на поверхню супутника. Попри те, що їхню функцію взяв на себе експериментальний інструмент NASA, «Одіссей» все ж не зміг рівно сісти та повалився на бік на відстані 1,5 кілометра від запланованого місця посадки.

Нові знімки, які завантажили з бортової камери модуля, підказують, що при посадці він, імовірно, опинився на місцевості, яка мала нахил у близько 12 градусів. Кілька секунд він зміг простояти рівно, але одна чи дві опори не витримали навантаження, зламалися й повалили модуль. Зараз пошкоджену опору видно на одному з селфі «Одіссея», а сам він лежить під кутом 30 градусів, опираючись на свій паливний бак чи іншу деталь обладнання.

Що зараз з модулем?

Перевернене положення погіршило зв'язок модуля із Землею, а також позбавило одну з його сонячних панелей отримувати сонячну енергію. Компанія Intuitive Machines, яка розробила «Одіссея», вже оголосила про дострокове завершення місії модуля, хоч триматиме його увімкненим доти, поки він отримуватиме енергію. Утім, часу, що на Місяці провів «Одіссей», вистачило, щоб перевірити інструменти, які він привіз.

Так, наприклад, NASA повідомила, що зібрала дані з п'яти інструментів, які відправила з модулем, і які він зміг увімкнути. Також на дані чекає команда студентів Аеронавігаційного університету Ембрі-Ріддл, яка відправила на модулі свою камеру EagleCam. «Одіссей» зміг її розгорнути і розмістити на відстані 4 метрів від себе, але поки увімкнути її не вдається.

  • На «Одіссея» зараз чекає холодна місячна ніч, яка загрожує екстремально низькою температурою його обладнанню. Утім, надія на продовження роботи модуля є, адже нещодавно місячну ніч зміг пережити японський апарат SLIM.