Модуль «Одіссей» впав боком при посадці на Місяць

Американський модуль «Одіссей» не зміг рівно сісти на поверхню Місяця й завалився на бік при посадці 23 лютого. Утім, це не заважає йому отримувати сонячну енергію, а отже і живити наукові інструменти. Тож місія модуля з розвідки околиць південного полюса Місяця йтиме за планом, розповідає Space.com.

Художнє зображення модуля на Місяці.  Intuitive Machines

Художнє зображення модуля на Місяці. Intuitive Machines


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Чому модуль впав?

Як заявила компанія Intuitive Machines, яка розробила «Одіссея», перед самою його посадкою стався збій у роботі лазерних далекомірів модуля — пристроїв, які мали б отримувати точні дані про швидкість польоту й відстань від модуля до поверхні Місяця. Тому інженерам довелося скористатися експериментальним інструментом від NASA, NDL (Navigation Doppler Lidar for Precise Velocity and Range Sensing), який агенція розмістила на модулі для випробування в умовах космосу.

Крім того, виявилося, що «Одіссей» здійснював посадку принаймні у три рази швидше, ніж було потрібно. Через це, вважають інженери місії «Одіссея», апарат міг зачепитися однією зі своїх опор за якийсь елемент рельєфу Місяця, пошкодити опору й тому впасти на бік при посадці. Поки модуль ще чекає повної перевірки роботи своїх систем, але попередньо Intuitive Machines свідчить, що перевернутість не завадить модулю працювати.

  • Схожа доля спіткала і японський модуль SLIM. Він теж перевернувся, але пропрацювати повну місію не зміг, хоч і встиг перед невдалою посадкою випустити два місяцеходи.