«Габбл» побачив втечу валунів з протараненого астероїда Діморф

Космічний телескоп «Габбл» роздивився 37 валунів, які скотилися з поверхні астероїда Діморф — першого астероїда, якому штучно змінили орбіту тараном у ході місії DART. Загальну масу каміння, яке втратив астероїд, оцінили у 0,1 відсотка його загальної маси. Про нові наслідки тарана Діморфа, які розгледів «Габбл», розповідає сайт телескопа.

Знімки Діморфа, які «Габбл» отримав у грудні 2022 року. NASA, ESA, David Jewitt (UCLA)

Знімки Діморфа, які «Габбл» отримав у грудні 2022 року. NASA, ESA, David Jewitt (UCLA)

Діморф розсиплеться на купу менших астероїдів?

У вересні 2022 року у рамках місії DART (Double Asteroid Redirection Test) однойменний зонд протаранив навколоземний астероїд Діморф, який обертається навколо більшого астероїда Дідим. Таран змінив орбіту Діморфа навколо Дідима, а місія стала першою в історії людства спробою змінити орбіту небесного тіла, щоб у майбутньому використовувати метод для захисту Землі від астероїдної загрози.

За тараном Діморфа також спостерігав і «Габбл» — він бачив і як від астероїда після тарана розлітається пил, і як він утворив за Діморфом хвіст. Тепер завдяки «Габблу» астрономи оцінили, як змінилася поверхня Діморфа після удару.

Діморф належить до астероїдів типу «купа щебеню» — таких, що складаються з уламків більших астероїдів, поєднаних гравітацією. На поверхні Діморфа ще до зіткнення зонд DART побачив розкидані групи валунів. І з'ясувалося, що навіть через чотири місяці після тарану частина з них, розміром у від 1 до 6,7 метра у діаметрі, покинула Діморф на швидкості близько кілометра на годину. Поки незрозуміло, що саме спричинило осипання — сейсмічна хвиля від удару DART, або ж валуни злетіли з кратера, який мав залишити на астероїді таран.

Розібратися, звідки попадали валуни Діморфа, допоможе майбутня європейська місія HERA, у рамках якої на Діморф висадиться кубсат Juventas.