Японський модуль SLIM заснув після другої пережитої ночі на Місяці

Японський місячний модуль SLIM знову увійшов у режим сплячки після того, як витримав вже другу сувору холодну ніч на супутнику Землі, коли температура падає до -150 градусів Цельсія. Режим бездіяльності може допомогти йому витримати й третю ніч на Місяці, однак шанси з кожним разом нижчі, оскільки апарат не створювали для витримування нічних умов. Про перехід у сплячку повідомили на сторінці модуля в твіттері.

Фото поверхні Місяця від японського модуля. JAXA

Фото поверхні Місяця від японського модуля. JAXA


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Якою була остання місія апарата?

Модуль SLIM, який вперше дістався місяця 19 січня 2024 року, і хоч не мав витримати й першу ніч, але наприкінці березня стало зрозуміло, що він працює і після двох місячних ночей. Тоді апарат не просто з'єднався з операторами на Землі, а й відправив їм фото поверхні Місяця. У цю місію науковці головним чином перевіряли стан пристроїв модуля та інструментів, вмикаючи їх та навантажуючи. Так вони з'ясували, що деякі пристрої почали виходити з ладу, як-от багатодіапазонна камера, якою він вивчає місячний ґрунт. Чи витримав SLIM третю ніч, стане відомо в кінці квітня.

  • Американський модуль «Одіссей», який 23 лютого 2024 року став першим приватним, що успішно здійснив посадку на супутнику, не витримав свою першу ніч. З ним не змогли встановити зв'язок і 25 березня визнали недієздатним.