У Єгипті знайшли недоторкану мумію впливового чоловіка віком 4300 років

У Єгипті знайшли муміфіковані людські останки, що пролежали в саркофазі недоторканими 4 300 років. Окрім них, під час розкопок знайшли три інші могили впливових людей, які розкривають подробиці повсякденного життя давніх єгиптян. Про знахідки повідомляє колишній міністр старожитностей Єгипту археолог Захі Хавасс (Zahi Hawass), як відмічає видання Ahram Online.

Археолог Захі Хавасс на місці розкопок. Ahram Online.

Археолог Захі Хавасс на місці розкопок. Ahram Online.

Де знайшли мумію?

Чергова знахідка походить із регіону Саккари — єгипетського некрополя, де поховали тисячі людей, починаючи зі Стародавнього царства і до періоду Римського Єгипту. Там знайдено численну кількість артефактів, значну частину з яких усе ще вивчають. Однією з останніх є виявлення 250 саркофагів, вік яких оцінили у понад дві тисячі років. В одному з них натрапили на 16-метровий папірус зі словами Книги мертвих.

При нещодавньому дослідженні в Саккарі було знайдено нові поховання датовані XXV-XXII століттями до нашої ери. Серед них три гробниці належали: хранителю таємниць і помічнику управителя палацу на ім'я Мері, найбільша з них, декорована сценами буденного життя — жрецю та наглядачу знаті Хнумджедефу, а гробниця судді й писаря Фетека містила колекцію найбільших статуеток з регіону. Утім, науковців здивувало поховання ще однієї людини.

Яка гробниця привернула увагу археологів?

На глибині 15 метрів археологи відкопали саркофаг із вапняку, який залишався недоторканим протягом 4 300 років. Усередині нього знайшли позолочену мумію чоловіка на ім'я Гекашепес, який не належав до царської сім'ї, але все ж мав вискоий соціальний статус. Також навколо його саркофага було розташовано багато кам'яних посудин.

Більше мумій з Єгипту:

👦 мумія підлітка «Золотий хлопчик», оздоблена 49 амулетами

🤰 історія вагітності та раку мумії віком 2 100 років

👶 останки дитини в мумії, яку приписали дорослій жінці

🎨 три унікальні прикрашені ліпниною мумії

🤯 голова мумії з горища звичайного британця.