«Вагітна» давньоєгипетська мумія виявилася не вагітною

Нове дослідження польських вчених спростовує висновок їхніх колег щодо того, що так звана Варшавська мумія є тілом вагітної жінки. Вони проаналізували зображення комп'ютерної томографії, отримані в попередньому дослідженні, з допомогою кваліфікованого радіолога, і не помітили в тілі мумії ознак плода, про що написали в журналі Archaeological and Anthropological Sciences.

Досліджувана Варшавська мумія. Kamila Braulińska et al. / Archaeological and Anthropological Sciences, 2022

Досліджувана Варшавська мумія. Kamila Braulińska et al. / Archaeological and Anthropological Sciences, 2022

Що це за мумія?

На початку року ми писали про дослідження польських науковців, які піддали ретельному вивченню так звану Варшавську мумію — муміфіковане тіло давньоєгипетської жінки віком 2 100 років. Вони стверджували, що знайшли вагомі докази збереження у муміфікованому тілі 26-30-тижневого плода, що в такому разі є першим відомим випадком «вагітної» мумії. Не всі дослідники з цим погоджувалися, зокрема вони мали сумніви щодо того, як плід узагалі зберігся, на що автори тодішньої роботи відповіли, що збереженню посприяла кислота материнського тіла, яка утворилася при розкладанні. Утім, свіже дослідження від іншої групи польських науковців свідчить, що висновки про вагітність були передчасними.

Що змусило вчених засумніватися у висновках колег?

Науковці звертають увагу, що їхні колеги досліджували мумію за допомогою рентгену та комп'ютерної томографії, що є стандартним підходом у вивченні мумій, однак вони не консультувалися із досвідченим радіологом, тим більше палеорадіологом, щодо результатів і використовували для аналізу програмне забезпечення, пристосоване до медичних зображень. Тож тепер вони залучили в свою команду такого кваліфікованого фахівця, який ретельно вивчив з ними дані колег.

Науковці не помітили на зображеннях достатньо надійних свідчень, що у тазі мумії наявні справді рештки плода. Вони не бачили скелета й тканин плода й водночас не змогли ідентифікувати походження структури ймовірного зародка, вказуючи, що природні людські тканини не мають виявлених на зображеннях особливостей. Можливо, вони були внесені як бальзамувальний матеріал вже після смерті жінки під час муміфікації, щоб підтримати природну форму тіла. І якщо попередні дослідники кажуть, що кислота мумії розчинила її кістки, то автори зараз міркують, чому не розчинила череп, за яким вони ідентифікували вік плода. До того ж вони вважають некоректним порівнювати декальцифікацію кісток у болотяних людей із процесами розкладання, що відбуваються у бальзамованих тіл.

КТ-зображення мумії, на яких помітні невизначені структури в тазовій порожнині. Kamila Braulińska et al. / Archaeological and Anthropological Sciences, 2022

КТ-зображення мумії, на яких помітні невизначені структури в тазовій порожнині. Kamila Braulińska et al. / Archaeological and Anthropological Sciences, 2022

Підсумовуючи, науковці вважають, що їхні колеги піддалися явищу парейдолії, коли людина бачить знайомі форми у випадкових, навіть непов'язаних речах. Методологічні помилки, яких припустилися попередні вчені, спричинили світову сенсацію, яка, утім, виявилася хибною. Цей випадок, на думку авторів, ілюструє важливість залучення до дослідження мумій фахівців різних галузей.

Нещодавно ми також згадували, що у вагітної мумії, яка тепер уже не вагітна, виявили пухлину голови. Можливо, це стало причиною смерті жінки.