Давньоєгипетського підлітка муміфікували з 49 амулетами

Єгипетські науковці дослідили за допомогою сучасних технологій єгипетську мумію хлопчика, вік якої оцінили приблизно в 2 300 років. Дитину, яка очевидно належала до вищого класу в суспільстві, поховали із золотою маскою та 49 амулетами, які мали сприяти його успішній подорожі потойбіччям. Детальний опис мумії опублікували у журналі Frontiers in Medicine.

«Золотий хлопчик». Sahar N. Saleem et al. / Frontiers in Medicine, 2023

«Золотий хлопчик». Sahar N. Saleem et al. / Frontiers in Medicine, 2023

Звідки ця мумія?

У ХІХ-ХХ століттях у Єгипті відбувалися масові розкопки, під час яких віднайшли тисячі муміфікованих тіл давніх єгиптян. Їхнє вивчення дало змогу з'ясувати не лише поховальні звичаї того часу, а й вірування, заняття та навіть здоров'я тодішніх людей. Значна кількість тих мумій знайшла прихисток у Єгипетському музеї в Каїрі, що відкрився 1835 року. Частину з них виставили для огляду відвідувачів, але чимала кількість все ще зберігається у переповненому музейному підвалі в очікуванні свого відкриття й дослідження. Серед них був і дерев'яний саркофаг із мумією підлітка з позолоченою маскою, що помер у 332-30 роках до нашої ери. Її віднайшли в Едфу ще 1916 року, але лише зараз піддали вивченню науковці Каїрського університету та Єгипетського музею.

Як досліджували мумію?

Раніше для дослідження потрібно було розгортати та проводити розтин мумії. А це завжди означає руйнування такого цінного історичного об'єкта. Та сучасні технології дали змогу зазирнути в обгортання без їхнього пошкодження та розгледіти деталі, часто невловимі для неозброєного людського ока. До таких технологій належить і комп'ютерна томографія (КТ), завдяки якій неінвазивно вивчають внутрішні тканини як живих, так і муміфікованих людей. У процесі медики отримують сотні зрізів людського тіла у вигляді рентгенівських зображень, щоб отримати його тривимірну модель.

КТ-візуалізація мумії. Sahar N. Saleem et al. / Frontiers in Medicine, 2023

КТ-візуалізація мумії. Sahar N. Saleem et al. / Frontiers in Medicine, 2023

При вивченні муміфікованого підлітка науковці використали дані томографії ще й для 3D-друку окремих артефактів мумії, щоб краще їх роздивитися.

Що ж дізналися про муміфіковану дитину?

Про приналежність померлого до високого соціального класу можна було судити вже на основі позолоченої маски, що вкривала голову мумії. Вона мала ідеалізовані риси обличчя, що притаманно для масок того часу. Лінії очей та брів у неї були інкрустовані камінням, а зіниці зроблені з обсидіану. На грудях мумії розмістили листя папороті, що мало ритуальне значення.

КТ-скани показали, що мумія була хлопчиком, який помер у віці приблизно 14-15 років. У нього прорізалися всі зуби, окрім третіх молярів, і всі вони були добре збереженими, без карієсу, надломів, ознак абсцесу чи хвороб періодонта. У дитини не відмітили аномалій скелета чи порушення росту. Все це вказує, що підліток добре харчувався і за його здоров'ям стежили. Причину смерті науковці встановити не змогли.

При муміфікації тіла мозок вилучили, а замість нього черепну коробку на третину заповнили смолою. Всі нутрощі, окрім серця, яке, за віруваннями, ще мало згодитися при переході до потойбічного життя, були видалені та замінені коштовними тканинами і смолою.

Дослідники також помітили численні амулети, що були поміщені на та в тіло і в обгортаннях. Їх було щонайменше 49 штук 21 типу, розташовані в три вертикальні колони. Чотири амулети були в районі голови і шиї, 31 — тулуба, 10 — ніг, три — в черевній порожнині, а ще один — у роті. Більшість із них були з металу, імовірно, золота, тоді як інші — з кварцу, напівдорогоцінного каміння та кераміки.

Навіщо мумії стільки амулетів?

Древні єгиптяни, як і більшість інших народів, вірили у життя після смерті. Воно мало чим відрізнялося від земного, але подорож до нього була непроста. Зокрема, померлого судили боги, перш ніж прийняти рішення про його достойність потойбічного життя. Тут і згодяться амулети. Вони мали збільшити ймовірність померлого на посмертя.

Амулети мумії. Sahar N. Saleem et al. / Frontiers in Medicine, 2023

Амулети мумії. Sahar N. Saleem et al. / Frontiers in Medicine, 2023

Наприклад, скарабей, якого поміщали в корпус, мав приглушити серце на суді, щоб воно не свідчило проти покійника. Золотий язик у роті мав забезпечити можливість говорити після смерті. Амулет Джед представляв хребет бога Осіріса і символізував відродження, зокрема після смерті. Око Гора, або Веджат, представляло загоєне око бога Гора й символізувало силу відновлення, а тиєт закликав про захист богиню Ісіду, що згодиться в підземній подорожі.

Окрім цього, хлопця похоронили із парою сандалів з тканого волокна, які він, імовірно, мав взути, щоб вийти з гробниці після смерті. Згідно з Книгою мертвих, покійник мав одягнути білі сандали, перш ніж читати її, щоб бути благочестивим і чистим.

За багате оздоблення, золоту маску й численні золоті амулети, мумію назвали «Золотим хлопчиком».

Інші мумії, історії яких стали повнішими з сучасними технологіями:

🧒 Мумія з детальним портретом дорослої жінки, приховувала тіло п'ятирічної дитини

💰 Три мумії представників знаті, оздоблені унікальною ліпниною

🤰 Перша відома «вагітна» мумія виявилася не не вагітною

🤕 Але у неї знайшли пухлину голови