У новозеландському озері Роторуа виявили масштабну магнітну аномалію

У новозеландському озері Роторуа, що лежить у кратері вулкана, виявили магнітну аномалію: незвичайно слабке магнітне поле, порівняно із земним. Науковці, навпаки, розраховували виявити посилене магнітне поле через велику кількість порід поруч, які мають магнітні властивості. Утім, схоже, що гідротермальні процеси озера перетворили ці породи на так зване «золото дурнів» — мінерал пірит, який магнітних властивостей не проявляє. Про знахідку розповіло видання Space.com.

Магнітне поле над озером. GNS Science

Магнітне поле над озером. GNS Science


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Що ще з'ясували про озеро?

Дослідженням дна озера, яке має середню глибину у близько 10 метрів, зайнялися науковці Науково-дослідного інституту геології і ядерних наук Нової Зеландії. Нова мапа, створена за допомогою гідролокатора, стала найдетальнішою з усіх, що створювали при дослідженні Ротоура. Хоч вона й охопила всього 68 відсотків дна озера — близько 55 квадратних кілометрів. На мапі видно кратери від вивержень гідротермальних джерел, а також сліди річки, яка могла протікати поруч до того, як утворилося озеро. За словами вчених, відкриття цих особливостей ландшафту, а також магнітної аномалії, яка навряд відчутна відвідувачам Ротоура, допоможе краще зрозуміти особливості вулканічної активності й гідротермальних систем.

Роторуа з неба. Follash / Wikimedia Commons

Роторуа з неба. Follash / Wikimedia Commons

  • Гідротермальні джерела часто стають домом для багатьох тварин. Наприклад, біля берегів Коста-Рики на глибині приблизно три кілометри морські біологи виявили чотири нові види восьминогів.
  • А у Тихому океані біля гідротермального джерела знайшли цілу нову екосистему