Тектоніка літосферних плит почалася вже через пів мільярда років після формування Землі

Експерименти британських вчених зі зразками океанічної земної кори виявили, що тектоніка літосферних плит на Землі — розділення її твердої оболонки — розпочалося вже через пів мільярда років після формування планети. Досі вважалося, що ці процеси розпочалися не раніше, ніж три мільярди років тому. Дослідження допоможе відтворити еволюцію Землі, розповідає Scientific American. Стаття науковців опублікована у Nature Geoscience.

Getty Images

Getty Images

Що відомо про тектоніку плит на Землі?

Сьогодні тектоніка літосферних плит на Землі впливає на виверження вулканів і землетруси, а раніше утворила гори і западини. Утім, досі лишається невідомим, як і коли на нашій планеті розпочалися перші тектонічні процеси, що визначили зокрема зовнішній вигляд материків та розподіл води. Довгий час вважалося, що принаймні мільярд років після формування Земля була вкрита цілісною твердою оболонкою. Лише пізніше конвекція земної мантії спричинила фрагментацію літосфери і рух її частин. Утім, нове дослідження вчених Единбурзького університету змушує переглянути ці оцінки.

Що виявили науковці?

Вчені зібрали зразки океанічної кори у Тихому океані, що за складом аналогічні примітивним базальтам, які складали найпершу континентальну кору Землі. Їх піддали високим температурам і тиску у 1,2-1,4 гігапаскаля, що імітувало середовище у верхніх 50 кілометрах земної кори. Попри очікування науковців, тиску виявилося недостатньо, щоб у породах утворилися мінерали, які виявляли у найдавніших зразках континентальної кори віком у чотири мільярди років. Натомість, зазначають вчені, достатній тиск могла забезпечити субдукція — тектонічний процес, який полягає у зануренні однієї літосферної плити під іншу, що опускає одну з них у мантію. Таким чином, вважають дослідники, тектоніка плит, хоч і не найактивніша, на Землі розпочалася вже чотири мільярди років тому.

  • Крім формування зовнішнього вигляду Землі, тектоніка плит сформувала і вигляд надр планети. Виявилося, через рух тектонічних плит до земного ядра просочилася вода і утворила там новий шар порід.