Помер один із найвидатніших приматологів Франс де Вааль

У віці 75 років не стало видатного дослідника приматів Франса де Вааля. Франса шанували як дослідника, що зробив неоціненно великий внесок у популяризацію приматології, за що журнал TIME вніс його у список «Топ-100 людей, які формують наш світ». Дослідник помер від раку шлунку 14 березня, повідомляється на сайті Університету Еморі, де він працював.

Франс де Вааль. COUDERT INSTITUTE

Франс де Вааль. COUDERT INSTITUTE

Чим займався науковець?

Як розповідав сам Франс де Вааль 2014 року, його кар'єру можна підсумувати тим, що він трохи наблизив мавп до людей, а також трохи принизив людей. Мова йде про його численні праці, які показали, що багато рис, які історично вважалися унікальними для людей, насправді присутні і в інших приматів. Зокрема, він багато досліджував і писав про моральність, емоції та когнітивні здібності у приматів, чим надихнув багатьох інших науковців обрати приматологію.

Крім наукових праць, Франс де Вааль видав 16 науково-популярних книг, перекладених 20 мовами, у тому числі «Мораль без релігії», що вийшла друком і в українському перекладі. Його виступи на TED Talks набирали мільйони переглядів.

Франс мотивував багатьох на дослідження приматів. Ось що нового вчені з'ясували в останні роки

💸 У мавп виявили упередження неповротних витрат, що вважалося винятково людським. Воно проявляється у тому, що нам важко залишити справу, на яку ми витратили багато ресурсів, навіть якщо вона стала невигідною

👬 Наявність друзів підвищила репродуктивний успіх у самців. Імовірно, це працює через підтримку однодумців

👋 Відмінності між групами шимпанзе у способі розривання листків назвали жестовими діалектами

😉 Людиноподібні мавпи можуть дражнити одне одного. Можливо, що це прояв примітивного гумору