Наявність друзів підвищила репродуктивний успіх самців шимпанзе

Наявність більшої кількості друзів у самців шимпанзе пов'язали із кращим репродуктивним успіхом. Американські вчені схиляються до думки, що гуртування дає змогу легше схиляти самок до спаровування, а водночас уникати конфліктів із суперниками. Тож дружба між самцями у шимпанзе могла виникнути як спосіб добитися кращого успіху у відтворенні, зазначають автори у журналі iScience.

Barbier / Alamy

Barbier / Alamy

Що в цьому було незрозумілим вченим?

У багатьох тварин наявність міцних соціальних зв'язків пов'язана із кращим виживанням та розмноженням. Особливо це стосується таких соціальних видів, як примати, зокрема люди. Всупереч цьому поки що достеменно невідомі механізми, які лежать в основі позитивного впливу близьких взаємодій, окрім як для двох видів ссавців. Так, у диких коней (Equus caballus) більш соціальні самки рідше стають жертвами насилля з боку самців, а в ассамських макак (Macaca assamensis) самці формують більш агресивні угруповання, що дає можливість ефективніше просуватися по ієрархічній драбині та залишити більше потомства. Вчені з Мічиганського та Дюкського університетів разом із колегами з Університету штату Аризона вирішили знайти пояснення кращій виживаності та репродукції товариських самців шимпанзе (Pan troglodytes). А вони, як показують попередні роботи, вміють цінувати старих друзів та навіть дорослими підтримують тісні зв'язки зі своїми матерями.

Як вивчали шимпанзе?

Науковці проаналізували спостереження за життям угруповання шимпанзе (Pan troglodytes schweinfurthii) Касекела, які живуть у Національному парку Гомбе-Стрім в Танзанії. Цих тварин вивчають уже протягом кількох десятиліть, а для цього дослідження автори використали наявну інформацію про 56 випадків настання батьківства у приматів, зібрану за період з 1980 по 2014 роки. Під час вивчення шимпанзе особливу увагу дослідники звертали на вік самців, їхній ранг у групі та генетичну спорідненість із матір'ю свого потомства. На основі цих даних вчені побудували модель, за допомогою якої прагнули передбачити успіх відтворення самців, знаючи особливості їхніх соціальних зв'язків.

То що дають соціальні зв'язки шимпанзе?

Самці, що мають найбільше міцних зв'язків із іншими самцями, також мають вищі шанси стати батьками. Наявність двох і більше тісних зв'язків забезпечує самцям на 63 відсотки більше можливостей завести потомство, не залежно від спорідненості із матір'ю дитинчат та рангу домінування.

Щоб розібратися із причинами спостереження, вчені проаналізували додатково 45 випадків батьківства, звертаючи увагу на зв'язки самців шимпанзе із альфа-самцем. З'ясувалося, що найкращий репродуктивний успіх, знову ж, демонструють ті підлеглі шимпанзе, які мають найбільше соціальних зв'язків, або ж які мають найбільш тісні відносини з домінантним самцем.

Науковці припускають, що дружба з головним самцем дає підлеглим більше можливостей, оскільки альфа дозволяє їм спаровуватися із самками більше, ніж іншим членам групи. Водночас менш зрозуміло, чому просто наявність більшої кількості товаришів, не залежно від їхнього рангу, має такий же позитивний ефект. Можливо, річ у перевагах від самого гуртування, яке дає змогу легше уникати конфліктів або добиватися права на розмноження. Об'єднання самців шимпанзе можуть ставати агресивнішими, тому відбивати бажання інших напасти на них та примушувати готових до розмноження самок до спаровування, не зважаючи на рішення альфа-самця. Це пояснило б, чому в малих групах альфа часто має повний контроль над розмноженням, а у великих соціумах розмноження менш впорядковане.

Наразі недостатньо даних, щоб вчені могли зробити однозначні висновки про механізми отримання вигоди від соціальних взаємодій. Але зважаючи на близьку спорідненість шимпанзе з людьми, ці знання могли б допомогти зрозуміти, як і для чого виникла дружба у людей. Можливо, вона має у нас із шимпанзе спільне походження та початково слугувала способом підвищення репродуктивного успіху самців, але згодом переросла у нашого виду в суттєво складніші відносини.

Окрім приматів, чимало інших тварин теж демонструють прив'язаність одне одного. Наприклад, самки жираф, яким наявність подруг подовжує життя. Або дельфіни, які відгукуються на поклики навіть тих особин, із якими вони товаришували в минулому, але не тепер.