«Персеверанс» завершив створення складу зразків на Марсі

Марсохід «Персеверанс» успішно розклав поверхнею Марса десять пробірок із зібраними на планеті породами, завершивши створення резервного сховища зразків. Протягом місяця ровер викладав визначеним маршрутом дублікати наявних зразків, щоб майбутня місія могла зібрати їх для доставки на Землю. Про завершення розбудови складу на своєму сайті повідомила NASA.

Концепція місії з доставки зразків з Марса на Землю. NASA / JPL-Caltech

Концепція місії з доставки зразків з Марса на Землю. NASA / JPL-Caltech

Що збирав «Персеверанс»?

Працюючи на Марсі, «Персеверанс» встиг вже зібрати 18 зразків на планеті, серед яких 15 складають тверді породи, 2 містять сипкий реголіт, а також одна — зразок марсіанської атмосфери. Десять з них, що дублюють один одного, NASA вирішила скинути назад на поверхню Марса, створивши таким чином резервний склад для майбутньої місії агенції з доставки цих зразків на Землю для дослідження. Склад потрібен на випадок, якщо сам марсохід не зможе довезти свої зразки до посадкового модуля MAV (Mars Ascent Vehicle).

Останній, десятий, скинутий марсоходом зразок. NASA

Останній, десятий, скинутий марсоходом зразок. NASA

У такому випадку зі складу їх збере пара дронів, щоб потім ці зразки завдяки MAV дісталися навколомарсіанської орбіти, де на них чекатиме орбітальна станція Earth Return Orbiter, що має доставити зразки на Землю. Склад, по суті, являє собою ланцюжок із посадкових майданчиків для дронів — кожен діаметром 5,5 метра на відстані від 5 до 15 метрів. За місяць «Персеверанс» старанно об'їздив кожну точку свого маршруту, викладаючи у них пробірки. З кількома він навіть зробив селфі.

Що ще робить ровер на Марсі?

🫧Успішно експериментує із виробництвом кисню з повної вуглекислого газу атмосфери планети

🌪️Слухає вирування марсіанських пилових бур

🤝Та іноді бачиться зі своїм напарником по місії, дроном «Інджін'юіті», поки той, наприклад, відпочиває серед марсіанських дюн