«Персеверанс» зробив селфі зі скинутими на Марс зразками порід

Марсохід «Персеверанс» надіслав селфі з кількома з викинутих на поверхню Марса пробірок, у які він збирав зразки з планети. Ровер викладає їх назад на планету, щоб майбутня місія NASA змогла доставити зразки на Землю для дослідження. Нове селфі «Персеверанса» NASA опублікувала на своєму сайті.

NASA / JPL-Caltech / MSSS

NASA / JPL-Caltech / MSSS

Навіщо «Персеверанс» викидає зразки?

Однією з цілей роботи на Марсі ровера «Персеверанс» стало збирання на планеті зразків, для чого марсохід оснастили буровим механізмом та системою консервації зібраного у пробірки. Досі всі пробірки «Персеверанс» возив планетою з собою, однак вченим вони будуть набагато кориснішими на Землі, де їх можна буде детально вивчити у лабораторії.

Тому NASA спільно з Європейською космічною агенцією зайнялася розробкою місії з доставки марсіанських зразків на Землю. У ході неї на Червону планету відправлять посадковий модуль із апаратом MAV (Mars Ascent Vehicle). У нього марсохід має самостійно завантажити зразки, щоб потім MAV відправив їх до навколомарсіанської орбіти, звідки вони за допомогою орбітальної станції Earth Return Orbiter дістануться Землі.

Втім, на випадок якщо «Персеверанс» не справиться, команда місії вирішила також створити на Марсі склад із зібраних ним зразків. Тож зараз марсохід зайнятий розкладанням на поверхні планети частини пробірок із законсервованими марсіанськими породами, які до MAV забере пара відправлених у майбутньому дронів. Цьому складу і присвячене нове селфі марсохода.

Маршрут, яким марсохід розкладає зразки. NASA / JPL-Caltech / ASU / MSSS

Маршрут, яким марсохід розкладає зразки. NASA / JPL-Caltech / ASU / MSSS

Де на фото склад?

Складом для зразків став один з регіонів кратера Єзеро, що назвали «Трьома розвилками». Десять пробірок марсохід розкладе заздалегідь продуманим для нього маршрутом, щоб дронам було зручно їх підібрати. На селфі видно, як старанно «Персеверанс» маневрує, щоб лишити пробірки на потрібній відстані одна від одної. Кожну скинуту пробірку він фотографує, щоб запевнити операторів, що вони лежать коректно.

Селфі команда марсохода зібрала з 56 окремих знімків камери WATSON, що знаходиться на його роборуці. На світлині перед марсоходом лежить дев'ятий за рахунком скинутий зразок, а на тлі можна розгледіти ще кілька.

Що зібрав на планеті ровер?

🌊Один зі зразків «Персеверанс» взяв у дельті давньої марсіанської річки

✨Також марсоходу вдалося взяти і зразок із сипким реголітом. Він допоможе вченим дослідити його користь як матеріалу для майбутніх місій на планету