«Персеверанс» встановив новий рекорд з виробництва кисню на Марсі

Команда ровера «Персеверанс» поділилася новими результатами експерименту з виробництва кисню з марсіанської атмосфери MOXIE. Інструменту вдалося дійти рівня у 10,5 грама згенерованого кисню за годину, що є новим рекордом для MOXIE. Для промислових масштабів цього недостатньо, однак поки на борту «Персеверанса» працює спрощена версія інструменту. Черговими успіхами MOXIE на своєму сайті ділиться NASA.

NASA / JPL-Caltech

NASA / JPL-Caltech

Що таке MOXIE?

Інструмент MOXIE (Mars Oxygen In Situ Resource Utilization Experiment), який працює на Марсі, є першим експериментом, який напряму використовує марсіанські ресурси. 17-кілограмовий MOXIE на борту марсохода «Персеверанс» всмоктує насосом вміст атмосфери Червоної планети, розігріває його та за допомогою твердооксидного електролізера перетворює вуглекислий газ CO2 на монооксид вуглецю СО та молекулярний кисень О2.

Така система здатна створити від 6 до 8 грамів кисню на годину, однак зараз із «Персеверансом» працює лише випробувальна версія MOXIE. Повнорозмірна, збільшена у кількасот разів система, буде здатна генерувати від 2 до 3 кілограмів кисню на годину, чого має бути достатньо для створення достатньої кількості кисню для запусків екіпажів з поверхні Марса. Зараз команда місії випробовує MOXIE у різних умовах, аби зрозуміти можливості інструмента і доцільність розробки його повномасштабної версії.

Скільки кисню отримав «Персеверанс»?

Вперше з марсіанської атмосфери кисень за допомогою MOXIE «Персеверанс» отримав у квітні 2021. Вдалося виділити близько п’яти грамів кисню, чого достатньо для дихання одного астронавта протягом десяти хвилин. За сім запусків MOXIE за різних температурних і атмосферних умов команді експерименту вдалося виробляти в середньому з 55 грамів вуглекислого газу шість грамів кисню на годину.

Випробовуючи можливості MOXIE, вчені влітку встановили рекорд із піковим виробництвом кисню в 10,44 грама на годину, що перевищило проєктну ціль у шість грамів на годину. Тепер же MOXIE досяг пікового рівня у 10,56 грама на годину, утримуючи виробництво кисню на рівні 9,79 грама на годину протягом 40 хвилин.

Враховуючи складнощі з позаземною доставкою, випробування технологій з використання ресурсів на місці вкрай важливе для майбутніх планів людства з дослідження Марса напряму. Окрім вуглекислого газу, яким повна атмосфера Марса, матеріалознавці знайшли використання і місцевому реголіту. У суміші з хітозаном, який можна отримати з екзоскелетів привезених для харчування астронавтів членистоногих, реголіт стане підхожим для будівництва матеріалом.