Марсохід «Персеверанс» вперше взяв зразок реголіту

Роверу «Персеверанс» вперше вдалося законсервувати зразок марсіанського реголіту — дуже крихкої і сипкої породи. Для цього довелося використовувати інший вид свердла, який би міг підхопити такий матеріал. Дослідження реголіту допоможе краще зрозуміти не лише марсіанську геологію, а і його користь як матеріалу для майбутніх місій на планету, пише на своєму сайті NASA.

Отвори на поверхні, що лишилися від спроб ровера взяти зразки. NASA / JPL-Caltech

Отвори на поверхні, що лишилися від спроб ровера взяти зразки. NASA / JPL-Caltech

Що збирає «Персеверанс» на Марсі?

Збір зразків марсіанських порід є одним із завдань «Персеверанса» — для вивчення його геології, умов на планеті, а також пошуку можливих ознак життя. Для цього ровер оснастили роборукою, буровою установкою та системою зберігання зібраних зразків. Наразі на рахунку марсохода 17 успішних спроб взяти собі шматочок Марса — у майбутньому їх планують доставити на Землю. У пробірках зараз зберігається один атмосферний зразок, а також 15 зразків твердих порід з різних скель. Останній взятий є першим для «Персеверанса» зразком реголіту.

Реголіт всередині трубки для зберігання. NASA / JPL-Caltech

Реголіт всередині трубки для зберігання. NASA / JPL-Caltech

Як взяти реголіт?

Як і у випадку з іншими відібраними марсоходом зразками, цього разу «Персеверанс» також використовував свердло на своїй роборуці, однак іншого типу. Він має невеликі отвори на кінці, щоб взяти такий сипкий матеріал.

Набір свердл для роботи марсохода. NASA / JPL-Caltech

Набір свердл для роботи марсохода. NASA / JPL-Caltech

В систему збору зразків марсохода потрапив керн з реголітом висотою у 5,3 сантиметра з дельти давньої річки кратера Єзеро. Реголіт з Марса потрібен вченим, аби краще зрозуміти його властивості, щоб врахувати їх при плануванні майбутніх пілотованих місій на планету: як реголіт може зашкодити, або навпаки, допомогти.

Наприклад, він вже зараз засипає сонячні панелі апаратів на Марсі, через що ті припиняють свою роботу, як це сталося із модулем InSight, а також може потрапляти в скафандри астронавтів. Однак, матеріалознавці вже висловлювали ідеї використовувати реголіт як будівельний матеріал для житла майбутніх колонізаторів.