«Персеверанс» сфотографував відпочинок дрона «Інджін'юіті» на марсіанській дюні

Марсоходу «Персеверанс» пощастило знову побачити свого напарника по місії, дрон «Інджін'юіті». На новій світлині від «Персеверанса» дрон відпочиває на піщаній дюні перед своїм 39 польотом. Фото NASA поділилося у своєму твітері.

NASA's Perseverance Mars Rover / Twitter

NASA's Perseverance Mars Rover / Twitter

Що на фото?

У 2020 році в марсіанському кратері Єзеро приземлився марсохід «Персеверанс» та його дрон-напарник «Інджін'юіті». У рамках спільної місії з дослідження планети «Марс 2020» вони мають різні завдання: поки «Персеверанс» шукає сліди давнього життя, «Інджін'юіті» першим демонструє можливості польотів на іншій планеті. І перед 39 польотом дрона, «Персеверансу» вдалося його застати на одній з піщаних дюн.

NASA's Perseverance Mars Rover / Twitter

NASA's Perseverance Mars Rover / Twitter

Куди полетів дрон?

У свій останній політ «Інджін'юіті» подолав 140 метрів за 78,7 секунди, здійнявшись на максимальну висоту в 10 метрів. Всього дрон пролетів майже 8 тисяч метрів Червоною планетою. Наразі він вже перевищив очікувану на початку місії кількість польотів та став більш незалежним. Зокрема отримав оновлення навігаційної системи і тепер може шукати собі посадкові майданчики і серед скель кратера Єзеро.

Положення дрона та марсохода у кратері Єзеро. NASA's Perseverance Mars Rover / Twitter

Положення дрона та марсохода у кратері Єзеро. NASA's Perseverance Mars Rover / Twitter

Втім, скоро «Інджін'юіті» може втратити статус єдиного позаземного дрона. Частиною планів NASA із доставки зібраного «Персеверансом» марсіанського ґрунту є відправка на Марс пари дронів, що підбиратимуть залишені марсоходом зразки