«Оріон» покинув зону гравітаційного впливу Місяця

На свій восьмий день місії «Артеміда-1» космічний корабель «Оріон» продовжує віддалятися від Місяця, рухаючись на більш стабільну дальню ретроградну орбіту супутника. Як пише NASA, наразі «Оріон» вже покинув сферу Гілла Місяця та 25 листопада вже має дістатися цілі на відстані у 64 тисячі кілометрів від супутника.

Знімок зворотного боку Місяця, отриманий оптичною навігаційною камерою «Оріона». NASA

Знімок зворотного боку Місяця, отриманий оптичною навігаційною камерою «Оріона». NASA

Що робить «Оріон»?

Космічний корабель «Оріон» є частиною програми з повернення людей на Місяць «Артеміда» та 16 листопада завдяки надважкій ракеті-носію SLS відправився до нашого супутника. Протягом свого безпілотного польоту «Оріон» вже встиг здійснити своє найбільше наближення до Місяця, пройшовши на відстані 128 кілометрів над його поверхнею, а тепер вже покидає сферу Гілла нашого супутника, тобто зону його гравітаційного впливу.

Навіщо?

Це потрібно для того, щоб корабель дістався більш стабільної дальної ретроградної орбіти Місяця (distant retrograde orbit, DRO), яка знаходиться на відстані 64 тисяч кілометрів від супутника. Далекою вона є тому, що знаходиться на великій висоті від поверхні Місяця, а ретроградною оскільки «Оріон» рухатиметься навколо Місяця у протилежному напрямку від того, в якому Місяць рухається навколо Землі.

Як пише у своєму повідомленні агентство, своєї цілі корабель дістанеться вже 25 листопада. На ній, за планами NASA, він проведе тиждень, а вже 11 грудня має повернутися на Землю, щоб за кілька років повторити маршрут вже з астронавтами на борту.

Також NASA повідомило, що на 47 хвилин із «Оріоном» було втрачено зв'язок, причину чому ще шукають. А поки команда місії відстежує витрати палива корабля на політ і зазначає, що наразі його було витрачено менше, ніж очікувалося.

І звісно, «Оріон» встигнув надіслати неймовірні знімки зі свого наближення — подивіться і ви на зворотний бік Місяця.