Астрономи знайшли супутник у троянського астероїда Юпітера

Поки космічна станція «Люсі» ще на своєму шляху до захоплених Юпітером астероїдів, команда місії відшукала супутник в одного з них — (15094) Полімела. Науковці розраховували, що Полімела пройде перед зорею, а тому були готові до спостережень, як і 14 команд інших астрономів. І аналізуючи дані, вчені помітили об'єкт на відстані 200 кілометрів від астероїда. Поки неофіційно його називають Шон — на честь баранчика з мультика. Про знайдений супутник розповідає NASA.

Модель астероїда. NASA's Goddard Space Flight Center

Модель астероїда. NASA's Goddard Space Flight Center

Що це за астероїд?

Ще до свого запуску місія «Люсі» стала місією із рекордною кількістю астероїдів, які вона відвідає. Її мета – троянські астероїди Юпітера. Це тіла, яких гравітаційні сили планети і Сонця змушують завжди лишатися або попереду, або позаду газового гіганта. І одним із астероїдів, зокрема найменшим з усіх, які збирається відвідати «Люсі», є астероїд (15094) Полімела (15094 Polymele). За формою він нагадує сплющений сфероїд або гарбуз, маючи довжину 27 кілометрів і ширину 13 кілометрів. І схоже, Полімела має свій супутник.

Звідки супутник?

27 березня астрономи по всьому світу очікували, що Полімела пройде перед зіркою, що дасть можливість уточнити місцерозташування, розмір та форму астероїда. І двом з 14 команд професійних астрономів та астрономів-аматорів, які спостерігали за затемненням, вдалося побачити об'єкт приблизно за 200 кілометрів від Полімели, в якому запідозрили супутник астероїда. На момент спостереження Полімела знаходилася на відстані 770 мільйонів кілометрів від Землі.

Дані з затемнення, у яких відшукали супутник. NASA's Goddard Space Flight Center

Дані з затемнення, у яких відшукали супутник. NASA's Goddard Space Flight Center

Коли його можна побачити?

Використовуючи затемнення, вчені оцінили діаметр супутника в 5 кілометрів. Оскільки супутник знаходиться надто близько до Полімели, щоб його можна було чітко побачити у наземні або навколоземні телескопи без допомоги випадково розташованої зірки, поки астрономи не зможуть визначити його орбіту. А тому офіційного імені супутник астероїда поки не отримає. Тож зараз його неофіційно називають Шоном на честь баранчика Шона з мультфільму. Наступного разу астрономи зможуть дізнатися про Шона більше або якщо їм знову пощастить побачити його на тлі зірки, або вже 2027 року, коли сама «Люсі» дістанеться Полімели.

Після запуску «Люсі» зіткнулася із проблемою: не змогла розгорнути одну зі своїх сонячних панелей. Тепер же, після кількох місяців надсилання команд станції, її друга сонячна панель розгорнута майже до кінця і «Люсі» може безпечно продовжувати шлях до астероїдів — до першого з них вона добереться 2025 році. Також станція встигла надіслати своє перше фото та навіть роздивилася місячне затемнення Землі.

Новини з життя астероїдів

🦴Супутників відшукали також і в схожого на кістку астероїда (216) Клеопатра. Їх назвали за іменами дітей цариці

🌍 Також нещодавно навколоземний астероїд 2021 QM1 втратив статус небезпечного для Землі принаймні до кінця століття

🪨 А знайдений у 2020 році астероїд 2020XL5 навпаки підтвердив свій статус і став другим троянським астероїдом нашої планети