NASA знову намагається розгорнути сонячні панелі станції «Люсі»

Команда космічної станції «Люсі», яка відправилася досліджувати троянських астероїдів біля Юпітера, знову спробує розгорнути її сонячні панелі. NASA відправляє команди на запуск двигунів для розгортування з початку травня, однак досі остаточного розгортання панелей досягнути не вдалося. Про це космічне агентство пише у своєму блозі.

NASA / SwRI

NASA / SwRI

Восени минулого року у космос відправилася міжпланетна станція «Люсі», яка має стати першою місією, що вивчить троянські астероїди Юпітера. Це астероїди, які «застрягли» у резонансі 1:1 із планетою-гігантом, і які можуть нести у своєму складі сліди перших етапів формування Сонячної системи. Станція має визначити, звідки до Юпітера притягнуло троянців та як Сонячна система переживала гравітаційні потрясіння у своїй ранній історії.

Однак вже наступного дня після запуску з'ясувалося, що друга сонячна панель «Люсі» не змогла розгорнутися повністю. А обидві вони є головним ресурсом станції із загальною площею у 51 квадратний метр. Кількість енергії, яку приносить друга панель, що не змогла розгорнутися, майже дорівнює ефективності першої та розгорнута на 345 із потрібних 360 градусів. Тому NASA розглядало варіанти залишити її у такому положенні. Однак існує ризик, що масив панелей може пошкодитися у такому положенні, коли «Люсі» запустить свій двигун.

Так мали б розгортатися сонячні панелі. NASA’s Goddard Space Flight Center

Так мали б розгортатися сонячні панелі. NASA’s Goddard Space Flight Center

Тож з початку травня цього року агентство почало реалізацію свого плану з розгортання сонячних панелей станції. 9 травня вчені спробували сильніше затягнути строп, який мав розгорнути панель. За їхніми оцінками, з майже семи метрів його довжини, лишилося затягнути приблизно 50-100 сантиметрів. За кілька підходів це вдалося зробити, однак згідно з переданими «Люсі» даними, потрібно було затягнути додатковий строп. На це знову знадобилося кілька етапів, які тривали до 4 червня.

Як пише NASA, хоча повністю розгорнути панель не вдалося, вони збільшили її натяг. А тому навіть якщо панель залишиться у такому стані, то вона завдяки цьому буде стабільнішою у випадку додаткового навантаження.

7 червня «Люсі» здійснила свій перший маневр для коригування траєкторії, а до першого свого астероїда вона дістанеться у 2025 році. Більше про маршрут «Люсі» та чому її так назвали ми розповідали у новині про її запуск. Станція вже пройшла перевірку своїх наукових інструментів після запуску та навіть надіслала кілька фото: зоряне небо і місячне затемнення Землі.