2023 рік побив усі кліматичні рекорди

Минулий рік побив усі кліматичні рекорди, зокрема за температурою, концентрацією парникових газів і площею морської криги. Щодо одного з основних показників зміни клімату, то у 2023 році глобальна середня температура повітря сягнула 1,45 ± 0,12 градуса Цельсія вище доіндустріального показника 1850-1900-х років. Про це йдеться у новому звіті Всесвітньої метеорологічної організації. Її автори сподіваються, що оновлені дані привернуть увагу до нагальної потреби протидіяти подальшим змінам клімату.

Marcus Kauffman / Unsplash

Marcus Kauffman / Unsplash


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Якими були інші кліматичні показники?

Рекордно високих рівнів досягла концентрація трьох основних парникових газів — вуглекислого газу, метану та оксиду азоту, яких називають рушіями зміни клімату й збільшення температури. Та потепління проявилося не лише у повітрі. У 2023 році океани світу накопичили більше тепла, ніж будь-коли за час 65-річного спостереження. Під кінець року 90 відсотків океану зазнавало епізодів сильної морської спеки. Також рекордно зріс рівень моря, головно через теплове розширення океанів та танення льодовиків. Якщо у 1993-2002 році швидкість зростання рівня моря складала 2,13 міліметра на рік, то між 2014 і 2023 роками — досяг 4,77 міліметра, більш ніж подвоївшись.

Щодо танення криги, то в Антарктиді, наприклад, минулого року у лютому зареєстрували абсолютний рекорд з найменшої площі морського льоду. А річний показник максимуму морської криги був на 1 мільйон квадратних кілометрів меншим, ніж у попередній рекордний рік. Льодовики також танули сильніше, ніж будь-коли з 1950 року. У Швейцарії, зокрема, за останні два роки зникло 10 відсотків об'єму льодовиків.

Дослідники відмітили, що епізоди екстремальної погоди були теж найчастішими минулого року. Значну частину світу зачіпала екстремальна спека. У Європі, на Гаваях та у Канаді лісові пожежі через неї спричиняли вагоме забруднення повітря, забирали життя людей і диких тварин, руйнували будинки. А в частині Середземномор'я та Азії особливо сильними були дощі та повені після них, через які сотні тисяч людей покинули домівки.

Через аномальні погодні умови у багатьох частинах світу ще більше похитнулася й без того важка соціально-економічна ситуація. Кількість людей, що голодують, зросла із доковідного часу більш ніж вдвічі — із 149 мільйонів до 333 мільйонів. Вчені кажуть, що теперішня криза продовольства найбільша в сучасній історії.

  • Раніше науковці встановили, що десятиліття 2011-2020 років було найтеплішим в історії спостережень, а його температура була на 1,1 градуса більшою, ніж у доіндустріальний період