Екологи зареєстрували четверте глобальне вибілювання коралів

Науковці визначили, що світ переживає четвертий відомий епізод глобального вибілювання коралів. Він уже другий за останні 10 років, і причину його вбачають у суттєвому зростанні температури океану, який спричиняє у коралів тепловий стрес. Вчені занепокоєні, що вибілювання коралів стають дедалі сильнішими та частішими, що може нашкодити зокрема вразливим людським суспільствам, які покладаються в ресурсах на коралові рифи. Про таке повідомляється на сайті Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США (NOAA).

Вибілений корал. Naja Bertolt Jensen / Unsplash

Вибілений корал. Naja Bertolt Jensen / Unsplash


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Як виявили глобальну загрозу коралам?

Науковці відмітили, що з лютого 2023 року по квітень 2024 року було зареєстровано підвищену кількість випадків вибілювання коралів у кожному великому океанічному басейні світу. Зокрема, у тропічних і південних регіонах Тихого океану, в Червоному морі, Перській затоці, багатьох частинах Індійського океану.

Глобальний стан коралових рифів, згідно зі шкалою NOAA. NOAA

Глобальний стан коралових рифів, згідно зі шкалою NOAA. NOAA

Корали масово вибілюються, оскільки через підвищення температури води втрачають симбіотичні мікроводорості, які надають кораловим поліпам поживні речовини. Це робить корали особливо вразливими, тому вони можуть швидко гинути. А загибель коралів тягне за собою суттєву шкоду, оскільки вони забезпечують середовище для існування великої кількості морських істот, зокрема риб і молюсків. У багатьох регіонах ці рифові тварини є основним джерелом ресурсів і для місцевих жителів. Тому фахівці NOAA закликають до дій зі збереження коралів на глобальному рівні.

Що каже наука про стан коралів

☠️ Один із найвідоміших рифів, Великий бар'єрний риф, втратив через вибілювання половину своїх коралів за 20 років

🌱 У деяких випадках корали можуть повторно обрости симбіонтами

🦠 Але вчені працюють і над тим, щоб допомогти коралам стати стійкішими до потепління. Наприклад, за допомогою суміші пробіотиків

☁ Потенціал бачать і в затіненні рифів, наприклад, штучним покриттям

🔊 Корисними у відновленні виявилося й вмикання на зруйнованих рифах звуків здорових рифів. Це спонукає личинок коралів охочіше поселятися там