Концентрація вуглекислого газу в атмосфері сягнула рекордного рівня

В атмосфері Землі сягнула рекордно високого рівня концентрація вуглекислого газу — одного з основних парникових газів, що його у великій кількості викидається через людську діяльність. Підвищення його концентрації сприяє глобальному потеплінню та частішим екстремальним погодним явищам і підняттю рівня моря. Нові дані оприлюднила Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) ООН.

Зміна концентрації основних парникових газів в атмосфері Землі. ВМО

Зміна концентрації основних парникових газів в атмосфері Землі. ВМО

Скільки вуглекислого газу в атмосфері?

Спостереження свідчать, що у 2022 році вперше в історії концентрація вуглекислого газу в земній атмосфері була на 50 відсотків вищою за показник доіндустріального рівня. У 2023 році концентрація продовжила зростати внаслідок активних антропогенних викидів. За словами генерального секретаря ВМО теперішня тенденція вказує, що до кінця століття планета нагріється суттєво сильніше за 1,5 градуса від доіндустріального рівня, яким країни ООН домовилися обмежитися в Паризькій угоді. Останній раз подібний рівень вуглекислого газу був на Землі 3-5 мільйонів років тому, коли глобальна температура була вищою на 2-3 градуси Цельсія, а рівень моря на 10-20 метрів вищим. Такі ж умови сьогодні означатимуть, що значна частина міст опиняться під водою та страждатимуть від частих катаклізмів. Зважаючи, що вуглекислий газ в атмосфері живе довго, підняття температури через нього буде зберігатися ще не одне десятиліття, тому експерти закликають негайно скоротити викиди парникових газів.

  • Рекордних значень також сягає глобальна температура цьогоріч. Зокрема літо та осінь 2023 року є найтеплішими в історії, і з високою імовірністю рік загалом стане найспекотнішим з часу спостереження.