У Данії знайшли найдавнішу у світі згадку про бога Одіна

Науковці знайшли найдавнішу згадку про скандинавського бога Одіна. Її виявили у рунічних написах на золотому брактеаті, який датується V століттям. Це робить свідчення про скандинавську міфологію на 150 років старішими, ніж вважалося. Про знахідку повідомляє данське видання Via Ritzau.

Золотий брактеат з рунами, що згадують Одіна. Arnold Mikkelsen / The National Museum of Denmark

Золотий брактеат з рунами, що згадують Одіна. Arnold Mikkelsen / The National Museum of Denmark

Де лишили згадку?

Два роки тому поблизу данського міста Єллінг археолог-аматор знайшов скарб із золотими брактеатами — пласкими дисками, які, вочевидь, використовувалися як амулети для носіння на шиї. Знахідку датували V століттям нашої ери, а подальшим її дослідженням зайнялися рунологи, щоб дослідити написи на артефакті. Попри те, що брактеат дуже затертий, а напис було зроблено мовою віком понад 1 500 років, фахівцям вдалося розшифрувати його частину, яка у перекладі означала «він людина Одіна» — головного бога скандинавської міфології.

Напис «він людина Одіна» нанесено над головою на портреті. Arnold Mikkelsen, The National Museum of Denmark.

Напис «він людина Одіна» нанесено над головою на портреті. Arnold Mikkelsen, The National Museum of Denmark.

Що в V столітті писали про Одіна?

Імовірно, напис відноситься до портрета, зображеного на брактеаті. На ньому може бути невідомий вождь або повелитель на ім'я Джага або Джагаз. Медальйон міг підкреслювати його статус та говорити про його дану йому Одіном «божественну законність», тому Джага або Джагаз міг бути лідером культової спільноти.

Зворотна сторона брактеата. Arnold Mikkelsen / The National Museum of Denmark.

Зворотна сторона брактеата. Arnold Mikkelsen / The National Museum of Denmark.

Враховуючи вік артефакту, імовірно, це найдавніша згадка про Одіна. Досі такою вважався напис на брошці другої половини VI століття, яку знайшли на півдні Німеччини — данська знахідка на 150 років старша. У Данії найстарішу згадку про Одіна знаходили на амулеті з людського черепа, виготовленого на початку VIII століття.

Раніше ми розповідали про найдавніший скандинавський рунічний напис, який знайшли у Норвегії. Його було нанесено на камінь, вік якого оцінили у 2 000 років.