Доісторичні європейці різних народів провели подібні жертвоприношення удушенням

Дослідники проаналізували два десятки поховань людей, датованих 5500-3500 роками до нашої ери з різних регіонів Європи, де померлі мають ознаки однакового принесення у жертву. Попри культурні відмінності між народами, на території яких знайшли останки, випадки пов'язувало розміщення тіл у положенні, як при удушенні, зокрема зв'язуванням кінцівок із шиєю. Науковці міркують, що померлі були жертвами ритуалу, який був частиною спільного вірування древніх європейців з поклоніння Сонцю як символу плодючості, попри територіальну й культурну віддаленість. Дослідження опубліковане у журналі Science Advances.

Рештки тіл зі стародавнього французького поселення та художня реконструкція їхнього поховання. Bertrand Ludes et al. / Science Advances, 2024

Рештки тіл зі стародавнього французького поселення та художня реконструкція їхнього поховання. Bertrand Ludes et al. / Science Advances, 2024


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Що навело на думку про жертвоприношення?

Перше з серії подібних поховань вчені виявили ще у 1984 році на місці поселення віком 5600 років у долині Рони у Франції. Воно вирізнялося тим, що тіла трьох жінок лежали у будові, яка формою нагадувала силоси для зберігання зерна. Одна жінка була в положенні лежачи на боку зі злегка зігнутими ногами, тоді як дві інші — нижче неї у неприродному положенні із розбитими точильними каменями на їхніх тілах. Тоді науковці не могли пояснити, чому людей поховали у такий дивний спосіб.

Відповіді знайшлися лише через кілька десятиліть, коли один з науковців дізнався про показовий спосіб вбивства в італійської мафії — жертв розміщують вниз животом, сильно згинають ноги догори і зв'язують щиколотки з шиєю. Оскільки людина не може довго зберігати ноги зігнутими, опускаючи їх, вона затягує мотузку на шиї, душачи сама себе. Тіла у Франції мали подібне положення.

Провівши додатково ретельний аналіз стародавніх поховань, науковці знайшли 20 подібних випадків удушення людей ще у 14 різних регіонах Європи. Людей або зв'язували, або прикладали каміннями, через тиск яких ставало неможливо дихати. Багато випадків пов'язувала присутність точильних каменів, силосів, решток тварин. Вчені припускають, що це відбиває спільний ритуал, пов'язаний із плодючістю, який існував у землеробів по всій Європі. На ритуальність вказувала ще одна деталь з французького поховання — кілька силосів були оточені овальною траншеєю з отворами у бік літнього й зимового сонцестоянь, які мали важливе значення у тодішніх людей, а сама локація була віддалена від людських помешкань, але багата на рештки трапези.

  • Людські жертвоприношення були поширені і в інших частинах світу. Зокрема, вчені з'ясували, що 2000 років тому у Перу дитину перед стратою нагодували наркотиком.