Древні мая спалили кістки попередньої влади при приході нового правителя

У VIII-IX столітті мая провели публічний ритуал спалення кісток владних людей у той час, як суспільство переживало прихід нового режиму. Відтак рештки кинули під фундамент нового храму. На це вказали кістки, що їх віднайшли археологи на місці стародавнього маянського святилища на півночі Гватемали. Дослідження опубліковане у журналі Antiquity.

Прикраси з місця захоронення кісток. Christina Halperin / Antiquity, 2024

Прикраси з місця захоронення кісток. Christina Halperin / Antiquity, 2024


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Що дізналися вчені про рештки мая?

Знахідку зробили при розкопках на археологічній пам'ятці Уканал, де колись розташовувався один із маянських храмів. Поміж каменів та ґрунту вчені виявили людські обвуглені кістки щонайменше чотирьох людей та численні елементи прикрас, зокрема намистин. Особливу увагу привернули залишки похоронної маски з обсидіановими очними дисками, які вказали, що поховані належали до царської сім'ї.

Попри статус померлих, рештки були недбало кинуті, а не шанобливо поховані, що спантеличувало науковців. Однак радіовуглецеве датування попелу та кісток вказало, що тіла спалили між 773 та 881 роками, тоді як самі люди були поховані ще десятиліття або навіть на ціле століття раніше. Це означає, що останки розкопали через багато років після смерті людей, а тоді спалили. Саме у той час, у 600-810 роках, в історії мая відбувалася зміна режиму і до влади прийшов правитель-чужоземець Папмаліл. Тому науковці припускають, що спалення кісток попередньої влади мало на меті покінчити з минулим та відзначити прихід нової династії.

  • Нещодавно вчені віднайшли у стародавніх посудинах мая залишки алкогольного напою та встановили його склад.