Триногий робот займеться ремонтом космічних станцій

Італійські інженери показали прототип триногого робота, який зможе працювати в космосі умовах мікрогравітації. Три кінцівки постійно забезпечують принаймні дві точки опори, але не обмежують в рухах завдяки гнучкій системі шарнірів. Розробкою робота займався Італійський технологічний інститут у рамках співпраці з Європейською космічною агенцією (ESA). Про співпрацю інститут повідомляє на своєму сайті.

Istituto Italiano di Tecnologia 

Istituto Italiano di Tecnologia

Навіщо такий робот ESA?

Розвиток робототехніки дозволяє передавати роботам все більше завдань, які зараз виконують люди. Зокрема це дуже актуально для астронавтів, адже космічне середовище доволі небезпечне, а роботи не лише не бояться, наприклад, радіації, а і зможуть виконувати більший спектр задач. Втім, умови мікрогравітації суттєво відрізняються від наземних та вимагають від роботів більшої стійкості водночас із гнучкістю. І розробники з Італійського технологічного інституту спільно з ESA показали прототип роботизованої платформи MARM, що допоможе астронавтам в обслуговуванні космічної інфраструктури.

Що вміє MARM?

MARM (Multi-Arm Relocatable Manipulator) — це три гнучкі кінцівки, об'єднані центральним рухомим корпусом, що мають на краях фіксуючі механізми, що допоможуть MARM триматися за поверхню, наприклад, космічного корабля чи орбітальної станції. Оскільки платформа розроблялась саме для зовнішніх робіт, цими ж фіксуючими механізмами розробники пропонують використовувати їх не лише для переміщення робота, а і для перенесення та встановлення ними компонентів станції чи корабля, які слід замінити. Зокрема, як пишуть інженери, MARM зможе підіймати модульні плити вагою близько 12 кілограмів чи орбітальні змінні блоки (orbital replacement units, ORU).

Одна з переваг конструкції MARM полягає в тому, що при ходьбі робот постійно підтримує принаймні дві точки опори, а також може легко рухатися в будь-якому напрямку. Відстежувати свої кроки та переміщення MARM зможе за допомогою вбудованих у корпус камер. У планах інженерів пізніше випробувати робота на симуляторі.

Istituto Italiano di Tecnologia / YouTube

Також раніше ми розповідали про шестиногого робота, якого у співпраці з ESA розробили німецькі інженери, аби відправляти його на дослідження інших планет.