Шестиногий робот для дослідження кратерів полазив купами каміння

Німецькі інженери показали випробування свого шестиногого робота, якого створюють для роботи на інших планетах. Його поставили на купу розбитого каміння, на яких йому вдалося втриматися і навіть походити завдяки методу картографування SLAM. Цей же метод допоміг справитися з випробуванням і чотириногому роботу. Більше про проєкт можна почитати на сайті лабораторії, а відео з тим, як роботи долали кам'яні насипи опубліковане на YouTube-каналі авторів.

German Research Center for Artificial Intelligence / YouTube

German Research Center for Artificial Intelligence / YouTube

Поки роботи — це єдині, хто дає нам можливість безпосередньо досліджувати космос. І хоча всі, хто зараз працює за межами Землі, є колісними апаратами, які успішно передають нам безліч важливих даних навіть за тим, як їхні колеса долають позаземний ґрунт, вони все ж мають суттєві обмеження у тому, який маршрут вони можуть обрати. І на думку інженерів, багатоногі роботи були б набагато мобільнішими за колісних і могли б не уникати місцевостей складної морфології: кратерів, заповнених валунами полів, різких підйомів тощо.

Тож у співпраці з Європейською космічною агенцією інженери Німецького центру досліджень штучного інтелекту представили навігаційну систему ANT, яка має зробити складну динаміку багатоногих роботів придатною для роботи у складних, у тому числі і позаземних, середовищах. Вона має допомагати роботам сприймати місцевість навколо, своє положення, планувати шлях та контролювати дотримання маршруту. І щоб продемонструвати універсальність методу, його показали на роботах з шести і з чотирма ногами.

Один з випробуваних роботів — це вже відомий чотириногий робот від китайської компанії Unitree. Його рухає 12 серводвигунів, а разом з новою системою ANT, вони допомагають йому і долати перешкоди заввишки в одну третину довжини ноги — приблизно 17 сантиметрів. Він адаптувався до насипу з каменів, які до того ж і самі під його вагою змінюють своє положення, і на які колісний робот навіть заїхати б не зміг.

German Research Center for Artificial Intelligence / YouTube

German Research Center for Artificial Intelligence / YouTube

Другою експериментальною платформою був набагато складніший з точки зору планування рухів і динаміки шестиногий робот CREX, створений спеціально для роботи у кратерах. Його назва — це акронім від CRater EXplorer, дослідник кратерів. Кожна його нога має чотири шарніри, кожен з яких оснащений різними датчиками, у тому числі датчиками положення та швидкості. Обом роботам зір забезпечували камери і лідари, а рух — багаторівнева система навігації, яка одночасно оцінювала карти середовища навколо робота і співставляла їх з тим, у якому положенні знаходиться сам робот.

German Research Center for Artificial Intelligence / YouTube 

Ми вже писали про шестиногих роботів. Австралійський гексапод навчився перевіряти надійність землі під своїми ногами, промацуючи її перед тим, як зробити крок. Хоча поки увага інженерів щільно прикута до чотириногих роботів, динаміка яких вивчена набагато краще. Наприклад, згаданий чотириногий від Unitree нещодавно продемонстрував водостійкість, прогулявшись по дну річки, і значну вантажність, покатавши на собі верхи 100-кілограмового чоловіка.

Куди піти роботу з ногами?

🦎Полазити стінами, виляючи тілом як ящірка

👮Попрацювати охоронцем у Помпеях на пару з дроном

💡Залізти у печеру і дослідити підземні лабіринти