Сполучене Королівство дозволило годувати тварин вирощеним у лабораторії м'ясом
Сполучене Королівство стало першою країною Європи, яка дозволила продавати вирощене в лабораторії м’ясо для домашніх тварин. Британські управління з охорони навколишнього середовища та безпеки продуктів харчування схвалили додавання вирощеної з тваринних клітин курятини у корм для котів та собак. Утім, Сполучене Королівство поки не погодило вживання такого м’яса в їжу людьми. Про це повідомили у The Financial Times.
Коли коти та собаки посмакують м’ясом з лабораторії?
Дозвіл на постачання вирощеного в лабораторії м’яса отримав британський стартап «Meatly», який вже цього року почне продавати культивоване з клітин курки м’ясо виробникам корму для тварин. Це стало можливим завдяки виходу країни з-під суворих обмежень ЄС та спрямованості влади на новітні технології. Якщо задум виявиться комерційно успішним, то допоможе скоротити викиди від виробництва м’яса, які складають до 20 відсотків викидів парникових газів.
Ще більше м’яса з пробірки
🥩 Детальніше про те, як вирощують м’ясо у пробірці, з якими труднощами при цьому стикаються та чи справді це екологічніше за традиційне тваринництво — читайте у нашому матеріалі «М'ясо з пробірки. Історія та перспективи вирощування м'яса в лабораторії».
💵 А першою країною у світі, яка дозволила продаж вирощеного в лабораторії м’яса, став Сингапур у 2020-му році. Слідом за ним у 2022 США визнали вирощену в пробірці курятину безпечною, однак це ще не означає дозвіл на її продаж.
🧫 Щоб успішно вирощувати м’ясо в лабораторії, а тим більше у промислових масштабах, доводиться постійно додавати фактор росту, який змушує клітини ділитися. Утім, науковцям вдалося створити штучне м’ясо з клітин, які виробляють його самостійно і не потребують для росту підтримки ззовні.
🍚 Доповнити штучне м’ясо до самостійної страви може створений південнокорейськими біоінженерами рис з вирощеними на ньому клітинами яловичини. А з використанням жирових клітин американські науковці створили штучне сало, яке додасть смаку котлетам з вирощеного в лабораторії м’яса.