Сингапур першим у світі дозволив продаж штучного м’яса

Сингапур став першою країною у світі, яка дала офіційно дозвіл на продаж вирощеного в лабораторії м’яса. Уряд країни схвалив використання штучної курятини американської компанії Eat Just для виготовлення нагетсів. Про це повідомляється у пресрелізі.

Курячі нагетси із вирощеного в лабораторії м'яса

Курячі нагетси із вирощеного в лабораторії м'яса

Для чого його взагалі вирощують?

Найперше, очевидно, що виробництво м’яса в лабораторіях є гуманною альтернативою вирощуванню та вбивству тварин. Але крім цього багато фахівців вважають, що штучне м’ясо може допомогти боротися з голодом, особливо якщо населення Землі зросте до 9,7 мільярда до 2050 року, як це передбачують. Вирощувати м’ясо в лабораторіях можна набагато швидше, ніж на фермах, докладаючи менше ресурсів. І в такому разі воно не шкодить довкіллю, як звичайне сільське господарство, яке є одним з головних джерел викидів парникових газів. Вирощене з клітин м’ясо не потрібно обробляти антибіотиками, на відміну від тварин, що є великим плюсом, зважаючи на поширеність антибіотикорезистентності. Врешті, розробники такої продукції кажуть, що за певних умов неможливо відрізнити справжнє м’ясо від штучного. Водночас, попри велику кількість лабораторій, які займаються вирощуванням м’яса, дотепер жодна країна ще не давала дозвіл на його продаж, окрім Сингапуру.

Що дозволив Сингапур?

Сингапурський уряд дозволив реалізацію на своїй території вирощеної в лабораторії штучної курятини від американського виробника Eat Just. Перш ніж прийняти таке важливе рішення, вчені з компанії та державні експерти протягом декількох місяців готували відповідну документацію щодо процесу вирощування курятини, яка підтверджує чистоту та безпечність продукції, відповідно до суворих вимог контролю за безпекою харчових продуктів.

Компанія встановила партнерство із місцевими виробниками в Сингапурі, і спочатку її м’ясо йтиме на виробництво нагетсів для продажу в ресторанах. Згодом планується забезпечення доступу до продукції безпосередньо для споживачів.

Яким є схвалене штучне м’ясо?

Представники компанії зазначають, що вже налагодили послідовний процес виробництва свого м’яса, провівши понад 20 виробничих циклів у біореакторах об’ємом 1200 літрів. Отримане таким чином м’ясо пройшло всі необхідні тести, які засвідчили відсутність антибіотиків та значно нижчі показники мікробіологічного забруднення, ніж це прописано у вимогах до звичайної курятини. Подальший аналіз показав, що лабораторне м’ясо має високий вміст білка, різноманітний склад амінокислот та велику кількість мононенасичених жирних кислот і мінералів.


Деякі вчені вважають, що штучне м’ясо навіть може бути кориснішим за звичайне, оскільки його можна доповнити поживними речовинами, яких немає у тваринних м’язах. Вони продемонстрували це на прикладі збагачення вирощеного в лабораторії м’яса рослинними каротиноїдами.

біореакторах
Пристрої, які забезпечують оптимальні умови для вирощування в них клітин.