Штучна курятина пройшла попередню перевірку на безпеку у США

Управління з продовольства і медикаментів США (FDA) визнало безпечним штучне м'ясо від компанії Upside Foods, вирощене з клітин курки у лабораторії. Поки що рішення не означає дозвіл на вільний продаж продукції, але є кроком на шляху до нього. Відповідне повідомлення оприлюднили на сайті управління.

Штучна курятина від Upside Foods. Gabriela Hasbun for The New York Times

Штучна курятина від Upside Foods. Gabriela Hasbun for The New York Times

Компанія Upside Foods займається вирощуванням м'яса без тварин, використовуючи лише їхні клітини, ще з середини 2010-х років. Їхнє м'ясо, як і жодне інше зі штучно вирощених, ще не отримало дозвіл на продаж у США. Утім, компанія стала першою, яка пройшла перевірку FDA та визнана безпечною.

Експерти повідомили, що ретельно перевірили дані про весь виробничий процес та матеріал для вирощування м'яса та дійшли висновку, що на цьому етапі у них більше немає питань стосовно безпеки. Але перш ніж штучна курятина потрапить на прилавки американців, компанії ще слід пройти низку перевірок Службою безпеки та інспекції харчових продуктів США.

Водночас FDA заявили про готовність співпрацювати і з іншими виробниками культивованого м'яса та повідомили, що паралельно вже ведуть переговори з кількома із них, зокрема компанією, яка вирощує з клітин морепродукти.

Хоча у США ще не можна купити вирощене без тварин м'ясо, але в іншому кутку світу це вже реальність. Першою державою, що офіційно дозволила вживати й продавати штучну курятину, став у 2020 році Сингапур. А детальніше розібратися у тому, як вирощують м'ясо, наскільки воно поживне й у чому його недоліки, можна з нашого матеріалу «М'ясо з пробірки».