🐱🐶 А ви точно правильно годуєте свого улюбленця?

Штучне м’ясо виробило для себе необхідний фактор росту клітин

Науковці змогли створити штучне м'ясо із клітин, що самі виробляють для себе фактор росту, який дотепер доводилося вносити у культуру клітин зовні. Нова технологія спрощує виготовлення штучного м'яса й дозволяє суттєво здешевити продукт, розповідає New Scientist. Розробкою вчені поділилися у Cell Reports Sustainability.

Середовище, де вирощували клітини штучного м'яса. Alonso Nichols, Tufts University

Середовище, де вирощували клітини штучного м'яса. Alonso Nichols, Tufts University


👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!


Як клітини це зробили?

Основною витратою у сфері виготовлення штучного м'яса є так звані фактори росту. Це речовини, які забезпечують ріст та розмноження у лабораторії клітин, з яких виросте сировина для майбутніх нагетсів. Деякі з цих речовин вдалося замінити на дешевші, але не фактор росту фібробластів 2 (FGF2), що є однією з основних і найдорожчих складових при вирощуванні штучного м'яса. За це й взялися науковці Університету Тафтса та продемонстрували, що експресувати цю речовину можуть модифіковані бичачі стовбурові клітини. У них змінили гени, які відповідальні за формування скелетних м'язових клітин, зокрема за вироблення FGF2, завдяки чому додавання одного з найдорожчих факторів росту для штучного м'яса зовні не знадобилося. Вчені вважають, що технологія спрацює і з будь-яким іншим м'ясом, а не лише яловичиною. Тоді її вдасться поширити й знизити тиск тваринництва на навколишнє середовище.

Новини про штучне м'ясо

👍 Дозволи на продаж штучного м'яса першим у світі видав Сингапур

🐷 А в Америці вдалося виростити штучне сало

👀 Більше про те, як росте м'ясо у лабораторіях ми розповіли у тексті «М'ясо з пробірки»