Науковці змогли створити штучне м'ясо із клітин, що самі виробляють для себе фактор росту, який дотепер доводилося вносити у культуру клітин зовні. Нова технологія спрощує виготовлення штучного м'яса й дозволяє суттєво здешевити продукт, розповідає New Scientist. Розробкою вчені поділилися у Cell Reports Sustainability.
👋 Слідкуйте за наукою разом з нами — підписуйтеся на наш телеграм та інстаграм, буде цікаво!
Як клітини це зробили?
Основною витратою у сфері виготовлення штучного м'яса є так звані фактори росту. Це речовини, які забезпечують ріст та розмноження у лабораторії клітин, з яких виросте сировина для майбутніх нагетсів. Деякі з цих речовин вдалося замінити на дешевші, але не фактор росту фібробластів 2 (FGF2), що є однією з основних і найдорожчих складових при вирощуванні штучного м'яса. За це й взялися науковці Університету Тафтса та продемонстрували, що експресувати цю речовину можуть модифіковані бичачі стовбурові клітини. У них змінили гени, які відповідальні за формування скелетних м'язових клітин, зокрема за вироблення FGF2, завдяки чому додавання одного з найдорожчих факторів росту для штучного м'яса зовні не знадобилося. Вчені вважають, що технологія спрацює і з будь-яким іншим м'ясом, а не лише яловичиною. Тоді її вдасться поширити й знизити тиск тваринництва на навколишнє середовище.
Новини про штучне м'ясо
👍 Дозволи на продаж штучного м'яса першим у світі видав Сингапур
🐷 А в Америці вдалося виростити штучне сало
👀 Більше про те, як росте м'ясо у лабораторіях ми розповіли у тексті «М'ясо з пробірки»