Штучний інтелект з електронним носом розпізнав людей за запахом видиху

Японські хіміки та інженери створили систему для розпізнавання людини за хімічним складом видихуваного повітря, що вони вважають надійнішим підходом, ніж інші методи біометричної автентифікації. Для цього вони поєднали електронний ніс, що реагує на хімічні сполуки з видиху, та алгоритм штучного інтелекту для аналізу його даних. Точність при цьому перевищувала 97 відсотків, зазначається у статті журналу Chemical Communications.

Kyushu University / Yanagida Lab

Kyushu University / Yanagida Lab

Повітря, яке ми видихаємо, містить у собі тисячі летких сполук, які несуть інформацію про наш стан. Серед іншого, хімічний склад видиху залежить і від генетичних особливостей, тому вчені з Університету Кюсю та Університету Токіо подумали, що це можна використати для біометричної автентифікації людини. На відміну від інших біометричних методів, як-от сканування відбитків пальців чи голосу, цей не залежатиме від фізичних показників, які можуть змінитися (наприклад, внаслідок травмування).

Спочатку дослідники проаналізували хімічний склад видиху для визначення молекул, що найбільше годяться для розпізнавання людини. На основі цього вони створили штучну нюхову систему із масивом 16 сенсорів, інформацію з якого обробляє алгоритм машинного навчання.

Штучний інтелект із електронним носом показали високу ефективність у розрізненні людей за хімічним складом видиху. Система зуміла розрізнити за видихом шістьох людей різних, віку, статі та національності із точністю 97,8 відсотка. Але дослідники кажуть, що точність суттєво не змінюється навіть при збільшенні людей у тестуванні до 20. Водночас вони вказують, що досліджували видих натще, і слід ще з'ясувати, чи так само працюватиме автентифікація після їди та при різних захворюваннях, що можуть впливати на склад видихуваного повітря.