Надлегкі сонячні панелі зарядили дрон у польоті

Команда інженерів винайшла надлегкі, але водночас енергоефективні сонячні панелі, із якими дрони можуть підзаряджатися одразу у польоті — зависнувши на світлі. Товщина панелей складає всього 2,5 мікрометра, тому навіть 24 панелі на безпілотнику не вплинули на його вагу. При цьому час польоту дрона вони збільшили на шість відсотків, передає видання New Atlas. Стаття винахідників опублікована у Nature Energy.

Дрон із панелями, які створили вчені. JKU

Дрон із панелями, які створили вчені. JKU

Що особливого у нових сонячних панелях?

Перед дослідниками Лінцького університету стояло завдання створити такі панелі, які б не були надмірним навантаженням для дрона, але водночас могли забезпечити додатковий заряд. Випробування різних підходів привело науковців до сонячних панелей із перовськіту — матеріалу, який відрізняється високою ефективністю перетворення сонячної енергії на електричну. Щоб панелі були стійкими до пошкоджень, їх додатково вкрили шаром оксиду алюмінію.

Кожна з 24 сонячних панелей, які розмістили на квадрокоптері, перетворює 20,1 відсотка світла, що на них потрапляє, на електричну енергію. При цьому панелі складають всього одну чотирьохсоту частину ваги безпілотника. У випробуваннях у кімнаті з одним джерелом світла, дрон зависав над ним, отримуючи додаткову енергію. І нехай поки панелі збільшують час польоту дрона всього на шість відсотків, науковці сподіваються, що їхня ідея допоможе безпілотникам літати довше, використовуючи замість зарядних станцій кожне джерело світла.

  • Крім сонячного світла, дрони можуть заряджати і лазери. Такий спосіб випробували китайські інженери, яким навіть не довелося саджати дрон для заряджання.